Коалицията в Италия е опасно разделена

Pan.bg 12 фев 2019 | 19:44 views (285) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Управляващата коалиция в Италия изпадна в тежка турбуленция за пръв път, откакто пое властта през юни 2018 г. Дипломатически кризи, идеологически противоречия и ежедневни кавги вземат своя дан, докато икономиката затъва в рецесия.

Решението на Франция да извика за консултации посланика си в Рим като протест срещу нееднократните словесни атаки от страна на популисткото ръководство на Италия засили усещането, че в италианската столица цари хаос, и допринесе за засилване на песимизма на и без това неспокойните финансови пазари. Италия е третата по големина икономика в Европа и има втория най-голям дълг в проценти от БВП след Гърция, което кара инвеститорите да бъдат крайно предпазливи поради политическия риск в страната.

Разприте напоследък породиха спекулации, че правителството може да падне още преди изборите за Европейски парламент през май. На тези избори отдавна се гледа като тест за двете управляващи партии - крайнодясната "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди". Но интервюта с над дузина депутати от коалицията сочат, че въпреки дълбокото взаимно разочарование нито една от страните не очаква развод в непосредствено бъдеще, като френският спор вероятно ще укрепи трудните им отношения, вместо да ги скъса.

"Единни сме в това, че няма да приемаме заповеди от Франция, Европа или който и да било друг", каза пред "Ройтерс" Гулиелмо Пики, виден представител на "Лигата" и заместник-министър на външните работи на Италия. "Какво очаквате? Ние сме в предизборна кампания, в която всеки си има собствени интереси", добави той.

И "Лигата", и Движение "Пет звезди" припознаха проевропейския френски президент Еманюел Макрон като естествен противник в съответните си предизборни битки, публично обвинявайки го, че подкопава външната, икономическата и имиграционната политика на Италия. Внезапното решение на Макрон да извика за консултации френския посланик - невиждана стъпка след Втората световна война, разтревожи италианските бизнес лидери, но може да се хареса на избирателите на "Лигата" и "Пет звезди",

жадуващи за промяна след годините на старомодна политика на консенсус.

"Потенциално това е нещо, което може да помогне на партиите от правителството да възстановят връзките", каза Лоренцо Преляско, основател на консултантската компания "ЮТренд". "Идентифицирането на общи врагове винаги помага за сплотяване на партиите, така че не смятам това за голям проблем", заяви той.

Коалицията, както тя самата признава, е изправена пред огромен брой други проблеми, като се започне
от анемичната икономика. В края на 2018 г. Италия изпадна в рецесия за трети път в рамките на десетилетие, а миналата седмица Европейската комисия понижи прогнозата си за италианския растеж до 0.2 процента за тази година вместо първоначалната 1.2 процента - най-ниския растеж в 28-членния съюз.

Разтревожени да не би избирателите да ги обвинят за новия икономически спад, партиите от коалицията се надяват, че техният щедър на разходи бюджет за 2019 г., който включва нова схема за подкрепа на доходите, ще вдигне икономиката.

"Икономиката е в центъра на мислите ни.

Чакаме да видим какъв ефект ще има бюджетът", каза Стефано Патуанели, лидер на групата на Движение "Пет звезди" в Сената, горната камара на италианския парламент.

Докато се усети ефектът от бюджета, ще минат месеци, а междувременно коалицията е изправена пред много препятствия, включително деликатният въпрос дали да се строи френско-италианската железопътна връзка в Алпите - TAV. Движението "Пет звезди", което има сериозни корени сред природозащитниците, иска да ликвидира многомилиардния европроект, докато ориентираната към бизнеса "Лига" е твърдо решена да го реализира и няма никакви признаци, че която и да било от двете партии е склонна да отстъпи.

Този месец трябва да бъде взето отношение и по друг поляризиращ въпрос - дали богатите северни региони, където е бастионът на "Лигата", трябва да имат по-голяма автономия - нещо, за което Движението "Пет звезди" се опасява, че ще изсмуче фондове от неговите бастиони на юг.

"Ако регионалната автономия не се реализира така, както ние искаме, аз ще напусна правителството. Няма да има смисъл да стоя повече", каза Джанкарло Джорджети, заместник-секретар в кабинета на премиера и водеща фигура в "Лигата".

Бъдещето на лидера на "Лигата" и министър на вътрешните работи Матео Салвини се превърна в допълнителен повод за напрежение, тъй като магистратите притискат парламента да свали имунитета му, което да им позволи евентуално да му предявят обвинения в отвличане заради отказа му миналата година да разреши на група мигранти да слязат на брега от спасителен кораб.

"Движение "Пет звезди" си спечели подкрепа, осъждайки депутатските привилегии, и може да понесе сериозен удар, ако понечи да защитава Салвини. Но депутатите от "Лигата" поставят въпроса как биха могли да продължат да работят заедно, ако изоставят съюзника си и го предадат на съдебната система.

"Това е най-опасната тема за нас.

Намираме се в ситуация, при която, каквото и да направим, ще загубим", каза пред "Ройтерс" пожелал анонимност министър от "Пет звезди".

Подобни въпроси винаги са трудни за решаване. Но ситуацията се изостря допълнително от факта, че се разиграва на фона на регионални предизборни кампании и преди изборите за Европейски парламент на 26 май, което не оставя на партиите голяма свобода на маневриране.

Благодарение на позицията на Салвини срещу имиграцията само за година подкрепата за "Лигата" се удвои и вече е около 34 процента, докато "Пет звезди" падна до около 24 процента, с осем пункта спрямо националните избори миналия март. Ако през май подкрепата за "Пет звезди" се срине, лидерът на партията Луиджи ди Майо ще бъде изправен пред

вътрешен натиск да напусне правителството.

Въпреки всички тези проблеми няма друго жизнеспособно мнозинство в парламента, а избирателите в Италия често наказват партиите, които развалят коалиции и предизвикват нестабилност - убедителна причина за "Пет звезди" и "Лигата" да се държат заедно. "Не мисля, че която и да било от управляващите партии има някакъв интерес да събаря правителството тази година, още по-малко преди европейските избори", каза Преляско от "ЮТренд".

Когато миналата година Салвини се събра с "Пет звезди", той откъсна "Лигата" от старите й политически съюзници, националистите от "Италианските братя" и "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони. Трите партии все още се борят заедно на местни избори и за първи път от май миналата година преди седмица Салвини се появи публично заедно с Берлускони преди регионалния вот в областта Абруцо.

Новината за предизборната проява породи слухове, че старият десноцентристки блок може би ще бъде съживен на национално равнище, но Салвини открито отхвърли идеята и за да бъде още по-ясен, не качи събитието в нито един от масово следените си профили в социалните мрежи. Социологическо изследване миналата седмица във вестник "Стампа" обясни резервираността му, като прогнозира, че той ще загуби седем процентни пункта, ако се върне при Берлускони, една реликва от политическото минало.

"Ясно е, че ситуацията в момента е пълна каша, но ние продължаваме напред. Ситуацията е силно динамична, но засега не сме стигнали до точка, в която правителството би било изложено на риск", каза пожелал анонимност политик и заместник-министър от "Лигата".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker