Велт: Чехия – руската база за шпионаж на ЕС

Pan.bg 21 фев 2019 | 21:32 views (440) commentaries(0)
img
Според Чешката национална разузнавателна служба Русия ще използва Чехия като база за разузнавателни операции в целия Европейски съюз. Директният тон в доклада е необичаен. Още по-необичайно е реакцията на президента Милош Земан.

Руското посолство в 6-ти район в Прага е огромна сграда: внушителна градска вила с високи римски колони, широко стълбище, частично заобиколено от масивна стена. Това е един от най-големите имоти на Руската федерация в ЕС – учудващо, защото Чехия е една от най-малките държави-членки с малко над 10 милиона жители. Независимо от това, Русия иска използва малката страна като база за разузнавателни операции в целия ЕС, се казва в анализ на “Ди Велт”.

Руското посолство е определено като център за осъществяване на секретни операции в страната, “резидентура”, както е на руски шпионски жаргон – на този факт се обръща внимание в годишния доклад на чешкото контраразузнаване БИС. Той беше представен през декември 2018 г. на правителството и президента.

Споменава се за “нерегистрирани офицери от службите за сигурност под прикритието на дипломати”. Според доклада те представляват огромен риск за чешките граждани, както и действията на хакерските групировки “Турла” и “ART28”. Твърди се, че те са проникнали в чешки правителствени структури през 2016 и 2017 г., прихванали са комуникации на Министерството на отбраната и на армията.

Тези подробности и директният тон са необичайни за доклад на тайните служби, където обикновено се говори най-общо за глобалното развитие. Още по-необичайна обаче е реакцията на президента Милош Земан.

Само три дни след получаването на доклада той заяви в интервю за телевизионния канал Барандов, че в него не са предоставени никакви конкретни доказателства за присъствието на руски агенти в страната. Земан говори за „глупаво бърборене“ и нарече членовете на собствената си служба БИС „аматьори“.

Това напомня на Доналд Тръмп, който също се противопостави на собствените си служби във връзка с разследването на така наречената руска намеса в предизборната кампания в САЩ през 2016 г.

Чешкият президент Земан изразява симпатиите си към Владимир Путин далеч по-често и по-въодушевено и от Тръмп. Това политика на саботаж ли е спрямо собствените тайни служби и превръща ли се по този начин Чехия в слабото звено на ЕС и НАТО? , пита се „Велт“.

“Чешката република несъмнено е специален случай”, казва Ондрей Кундра. Журналистът разследва от години
случващото се около руското посолство и в дейността на руските служби. “Части от политическия елит имат връзки с Москва”, отбеязва Кундра. “Не става въпрос само за Земан, но и за хората от неговото обкръжение”, добавя той. Към това трябва да се прибавят и дясноекстремистката партия SPD, както и социалдемократическата GSSD, които са приятелски настроени към Кремъл. С гласовете си социалдемократите подкрепят в парламента правителството на малцинството на премиера Андрей Бабиш.

В допълнение към това, което прави Чешката република „специална“ е, че нейното население в проучванията на общественото мнение редовно предпочита страни като Франция и Италия вместо Русия. Големият източен съсед на ЕС е по-популярен в Чешката република, отколкото в други страни от Централна и Източна Европа, които бяха в съветската сфера на влияние до края на социализма – например Полша.
/БГНЕС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker