Зелени искат наказателна процедура срещу България заради АМ "Струма"

Pan.bg 17 мар 2019 | 12:57 views (414) commentaries(2)
img fakti.bg


Проблем е и времето за изграждане на съоръжение – от между 6 и 8 години

Еколозите от WWF и партийната коалиция „За да остане природа в България“ настояват пред зам. председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс за образуване на наказателна процедура срещу България. В писмото изпратено от зелените те искат от Тимерманс да се „намеси и спешно да започне наказателна процедура“ срещу предстоящото изграждане на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Участъкът от път Е79, в който има най-много пътнотранспортни произшествия и жертви трябваше да бъде готов през 2004г. Оттогава процедурите се бавят заради обжалвания на българските зелени.

Още от самото начало на идеята за автомагистрала на това място не се харесва на еколозите и те лобират за строителството на 15 километров тунел. Идейният проект за него е на чешкият клон на швейцарският концерн Амберг. Те имат тунел пробивна машина и си търсят такъв голям проект.

Доводите на експертите против тунела са, че това е най-сеизмичната зона в страната, в която е отчетено най-силното земетресение в историята на България и въпреки това зелените продължават да натискат за тунел. Друг много сериозен аргумент срещу това да се прави тунел е, че скалите в района са с повишената естествена радиоактивност. Най-малко 10 милиона тона ще е изкопаната радиоактивна скална маса, която трябва да бъде депонирана някъде, което срещна категоричният отказ на местните хора.

Огромен проблем е и високата цена на съоръжението - над 1 милиард евро, а поддръжката му ще струва 50 милиона евро годишно. Представете си каква ще е цената на преминаване на автомобили, автобуси и камиони в този тунел.

Проблем е и времето за изграждане на съоръжение – от между 6 и 8 години.

Всичките тези и още доводи дадоха основание на българската държава да избере по-бързият, евтин, екологичен и не застрашаващ човешкото здраве източен вариант. За него бе извършена екологичната оценка която беше обжалвана от еколозите. В момента тече процедура за изпълнител и трасето ще е готово през 2024 година.

Цялата тази добра перспектива за довършването на АМ Струма и намаляване на жертвите по пътя обаче не се харесва на еколозите от WWF и Коалицията „Да остане природа в България“. По тази причина, те са активирали европейския клон на WWF и още няколко еко организации от тяхната
гилдия, които са изпратили писмо до Тимерманс с молба за наказателна процедура срещу България .
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  хахо 17 мар 2019, 17:40
   
  3
   
  0

  Какви "зелени" са тези родоотстъпници и рекетьори?
  Вън от България.

 2. #2
  Стойо 17 мар 2019, 19:26
   
  0
   
  0

  Как да им хареса? Защо получават такива тлъсти заплати?
  Хората може да изгинат, но природа трябва да остане. За кого?

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker