В Германия отговориха на искането на Гърция за многомилиардни репарации

Pan.bg 21 апр 2019 | 00:52 views (678) commentaries(0)
img
http://pogled.info/svetoven/evropa/v-germaniya-otgovoriha-na-iskaneto-na-gartsiya-za-mnogomiliardni-reparatsii.103763
Алексей Нечаев

Поглед.инфо/ „Повечето държави или ще подкрепят Германия, или ще замълчат. Гърция няма да има никаква подкрепа тук“, заяви германският политолог Александър Рар. Така той коментира плановете на Гърция да изиска от германците заплащането на многомилиардни репарации за щетите, причинени по време на световните войни.

„Германското общество се опитва да не коментира това и да пренебрегва докладите за претенциите на гърците и поляците. От гледна точка на Германия и германското правителство, всички тези въпроси са уредени преди дълго време и тази тема е вътрешен дразнител, защото Германия се опитва да спаси единството в рамките на Европейския съюз с всички средства, но такива действия от страна на Полша и Гърция унищожават това единство“, заяви германският политолог Александър Рар.

Според него въпросите към Германия могат да бъдат от историческа и морална гледна точка, но тук не може да има правни претенции. Освен това германците вярват, че са се покаяли към тези страни и доверието между тях е възстановено. „Германия също вярва, че приносът ѝ за интеграцията на Европа и приносът и за укрепването на либералните ценности е доста голям, а подобни изказвания и напомняния за миналото предизвикват недоумения от страна на германците”, отбелязва политологът.

В същото време мнението на обществото и мнението на елитите, независимо от партийната принадлежност, в този случай съвпадат.

По-рано гръцкият парламент с мнозинство одобри призив към правителството на Алексис Ципрас. Очаква се кабинетът да поиска от Германия да заплати военни репарации. Става въпрос за щетите, причинени на страната по време на Първата и Втората световни войни. Депутатите очакват процедурата да започне с вербална нота с изискванията, които Атина ще изпрати в Берлин.

Жалбата съдържа оценки на дълга на Германия към Гърция, направен от гръцката държавна хазна. Според първия метод на изчисление, базиращ се на Парижката конференция, претенциите на Гърция към Германия се оценяват на 6 милиарда 741 милиона долара по курс от 1938 г., или 309 милиарда 499 милиона евро в сегашния. При втория метод се използват архивни материали, според които претенциите на Гърция се оценяват на 171 милиарда 442 милиона евро.

„Ако такова искане дойде от гръцкото правителство до германското, най-вероятно ще им бъде отговорено, че те предприемат подобна стъпка, за да не плащат заемите, които Европа им е дала,
за да спасят икономиката им. Германците имат достатъчно аргументи по този въпрос. И мнозинството от държавите или ще подкрепят Германия, или ще замълчат. Но Гърция няма да има подкрепа тук. От теоретична гледна точка американците и поляците могат да подкрепят гърците, за да дразнят германците. Но това е много малко вероятно“, предполага Рар.

Гърция и преди е повдигнала въпроса за репарациите за нацистката окупация. През януари 2015 г. беше спомената сума от 11 милиарда евро. През същата година гърците активно изчисляват размера на претенциите за действията на германците през Първата световна война.

Въпреки това, през март 2015 г. гръцкият премиер Ципрас, след среща в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, заяви, че Атина вече няма да изисква обезщетение от Берлин за щетите, причинени във Втората световна война. „Днешна Германия няма нищо общо с Германия след Третия райх, поради която е пролята толкова много кръв“, заяви Ципрас. Не е изненадващо, че Меркел също заяви, че счита темата за репарациите за напълно затворена.

Любопитно е, че през 2016 г. Ципрас потвърди, че Гърция настоява за обезщетение за нацистките престъпления - това беше направено в отговор на изявлението на кабинета на Меркел, че Берлин не вижда причина да разглежда въпроса за репарациите. Някои надежди бяха вдъхнати на гърците от президента на Германия Йоахим Гаук, който предложи открито да се обсъди въпроса за компенсационните плащания на Гърция.

По-често от гърците единствено поляците си спомнят за компенсациите. През октомври миналата година полският президент Анджей Дуда заяви, че въпросът за репарациите от Германия за вредите, причинени по време на Втората световна война, остава отворен. По-късно в полския Сейм обясниха, че Варшава възнамерява да поиска поне 900 млрд. долара от репарации от Берлин.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Взгляд
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker