Русия и Турция обсъждат възстановяването на Сирия и връщането на бежанците

Pan.bg 25 апр 2019 | 22:56 views (338) commentaries(0)
img 24chasa.bgРусия, Иран и Турция ще обсъдят днес създаването на сирийски конституционен комитет, връщането на бежанците и възстановяването на Сирия, заяви специалният представител на руския президент за уреждането на сирийския конфликт Александър Лаврентиев, цитиран от ТАСС и БТА.

"Надяваме се на конструктивен, делови разговор. Има много въпроси, които е необходимо да се обсъдят и да се стигне до решение. Ние с вас трябва да съгласуваме позиция, имайки предвид предстоящите ви контакти със специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Гайр Педешен. Включително имайки предвид, че скоро ще се състои среща между Русия, Иран и Турция", каза Лаврентиев на среща със сирийска правителствена делегация, оглавявана от постоянния представител на Сирия в ООН Башар Джаафари.

По думите му на срещата за Сирия в т.нар. формат Астана "ще бъдат обсъдени въпроси като развитието на ситуацията в страната, създаването на конституционен комитет, връщането на бежанците и участието на световната общност във възстановяването на Сирия след конфликта".

Срещата в Казахстан днес и утре е посветена основно на изготвянето на списъка на членовете на сирийския конституционен комитет и на ситуацията на място, най-вече в Идлиб и североизточната част на Сирия.

Сирийското правителство смята, че е особено важно темата за борбата с тероризма да бъде включена в дневния ред на формата от Астана, каза Джаафари. "Придаваме приоритетно значение на срещата с руската делегация", заяви той.

"В заключителната декларация на предишната среща (през ноември 2018 г.) присъстваше въпросът за борбата с тероризма", каза Джаафари. "Ако на тази среща отсъства темата за борбата с тероризма, това ще изпрати опасен сигнал, тъй като терористичната заплаха продължава да нараства", заяви той.

Педешен се надява, че новият кръг от преговори във формат Астана ще бъде сполучлив, каза пред журналисти директорът на отдела за Азия и Африка в казахстанското външно министерство Айдарбек Туматов.

"Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Гайр Педешен участва за първи път. Разговаряхме с него, той има големи надежди за този кръг от преговори. Надяваме се да постигнем определени резултати", заяви дипломатът.

"След пленарното заседание на 26 април се очаква съвместно заявление (на Русия, Иран и Турция), в което страните посочват своите приоритети и се договарят за провеждане на следващ кръг", каза той.

По думите му делегацията на въоръжената сирийска опозиция на срещата в казахстанската
столица Нур Султан е оглавявана от Ахмед Тома. "Делегацията на сирийската опозиция се оглавява при последните кръгове от Ахмед Тома. Той оглавява делегацията на сирийската опозиция и на този кръг. Представляващите сирийската опозиция 14 човека пристигнаха за преговорите", заяви Туматов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker