Армения покани България да се включи в строежа на магистрала до Иран

Pan.bg 07 юни 2019 | 11:58 views (448) commentaries(1)
img
dnes.dir.bg


Поканата бе отправена по време на срещата между арменския премиер и българския президент

Арменският премиер Никол Пашинян покани България да се включи в строителството на магистрала от Армения до Иран - част от транспортния коридор, свързващ Персийския залив с Черноморския регион. Това стана факт по време на 20-минутна среща между Пашинян и българския президент Румен Радев.

Двамата разговаряха в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург, като обсъдиха перспективите за увеличаване на свързаността в региона на Черно море, като предпоставка за насърчаване на икономическия обмен, инвестициите, туризма и образованието, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Към проекта вече е заявен интерес от Китай и неговото финансиране може да бъде част от общите усилия за развитие на комуникационните връзки на Европа и Азия.

Българският президент отново открои необходимостта от откриването на пряка въздушна линия между България и Армения, а министър-председателят на Армения призова за насърчаване на контактите между туристическите агенции от двете държави. Никол Пашинян отправи молба и за подкрепата на България за облекчаване на визовия режим на Армения с ЕС.

Още при визитата си в Ереван през февруари м.г. Румен Радев обсъди с тогавашния държавен глава на Армения Серж Саркисян изграждането на мултимодалния транспортен коридор "Персийски залив - Черно море", който ще улесни достъпа до нови пазари за държавите от нашия регион.

Коридорът ще тръгва от Иран и ще преминава през Грузия, Азербайджан и Армения до България. Целта е създаване на възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и Централна и Източна Европа. При посещението си в Техеран още през лятото на 2016 г. премиерът Бойко Борисов според чужди медии обяви, че България ще се включи в инициативата чрез пристанищата си във Варна и Бургас.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ком 07 юни 2019, 22:52
   
  1
   
  1

  Никол Пашинян явно не се е возил по Автомаг. Тракия.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker