Един от суперкомпютрите на ЕС ще бъде в България

Pan.bg 07 юни 2019 | 17:42 views (452) commentaries(1)
img
it.dir.bg


Премиерът Бойко Борисов изрази задоволство от решението на Европейската комисия на страницата си Фейсбук

На осем места в ЕС ще бъдат създадени центрове за суперкомпютри - София, Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения), съобщи Европейската комисия.

"Един от осемте суперкомпютри на ЕС ще заработи догодина в София", съобщи и премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.

Центровете за свръхбързи изчисления ще работят в подкрепа на европейските научни изследвания, промишлеността и бизнеса, и ще разработват нови приложения в множество области - от създаването на лекарства и нови материали, до борбата с изменението на околната среда, се посочва в съобщението на комисията. С работата на центровете ще бъде подпомогнато разработването на основни приложения в области като персонализираната медицина, разработката на лекарства, биоинженерството, прогнозите за времето, съобщиха от ЕК.

Заедно със средствата от ЕС общият бюджет за тези дейности ще бъде 840 милиона евро. Суперизчисленията помагат за предвиждания на времето, което дава възможност за задействане на системите за ранно предупреждение при сложни метеорологични явления. Те се използват и при решаването на сложни физични уравнения, които представят процесите и взаимодействията на ново лекарство с човешките тъкани.

Във въздухоплаването и производството на автомобили също се използват суперкомпютри за създаване на сложни модели за изпитанията на отделни части, както и на цели самолети и автомобили. Суперкомпютрите са от решаващо значение при мащабни симулации и за оценката на данни, което ги превръща в изключително важна част от разработването на изкуствен интелект. Машините се използват и за повишаването на киберсигурността, както и при блоковите вериги, се посочва в съобщението.

Очаква се суперкомпютрите да заработят във втората половина на следващата година. Те ще бъдат свързани с общоевропейската високоскоростна мрежа. До 2027 г. ЕК предлага да бъдат предвидени 2,7 млрд. евро за финансиране на суперизчисления.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  bati 07 юни 2019, 23:04
   
  0
   
  0

  Е па да видим колко автомобила ще направят. Не става въпрос за симулации. По принцип такива машинарии ги използват в област, към която е насочен този сайт.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker