Румънците стават все по-богати

Pan.bg 13 юни 2019 | 10:50 views (428) commentaries(0)
img fakti.bg


Причината е поскъпването на недвижимите имоти

С 2 трилиона румънски леи, или 435 млрд. EUR се е увеличило богатството на румънците през 2018 г. По този начин са достигнати предкризисните нива по отношение благосъстоянието на северните ни съседи. Основната причина е поскъпването на недвижимите имоти се посочва в доклад касаещ финансовата стабилност на страната. В същото време финансовите активи не бележат значително поскъпване.

Само за последното тримесечие на миналата година нетното богатство на румънците се е увеличило с 9.7% в сравнение със същия период на 2017 г.

Не трябва да се забравя и фактът, че именно Румъния е държавата от Европейския съюз с най-висок процент на собственост. Богатството на съседите обаче е крайно неравномерно разпределено. Близо 60% от активите на страната са съсредоточени в 10% от населението. Само 0.1% от съседите притежават активи на стойност над 1 млн. USD. „Налице са фактори, които могат да продължат процеса на задълбочаване на неравенството. Причината е, че само малка част от румънците ще имат възможност да се възползват от повишаването на цените на нефинансовите активи” обясняват икономисти от Централната банка на страната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker