Пристанищен оператор от Дубай проучва българските портове

Pan.bg 17 юни 2019 | 01:41 views (455) commentaries(1)
img
banker.bg


Султан Ахмед бин Сулайем - главен изпълнителен директор на Dubai Ports World и един от най-влиятелните бизнесмени от Обединените арабски емирства, гостува у нас и в поредица срещи проучи възможностите за развитието на България като логистичен център за пренос на стоки към Европа.

Бизнесменът се срещна с държавния глава Румен Радев и обсъди с него перспективите за утвърждаването на България като регионален логистичен център за пренос на стоки от Азия към Европа.
Компанията Dubai Ports World е един от най-големите оператори на пристанища в света със 78 логистични терминали в различни части на света.
Стратегическото разположение на страната ни между Европа и Азия и висококвалифицираните кадри у нас създават отлични предпоставки за избора на България като регионален логистичен център.
Султан Ахмед бин Сулайем е подчертал интереса на Dubai Ports World за инвестиции в българските пристанища и за създаването на високотехнологични логистични центрове в различни градове на страната. По думите му използването на българските пристанища по река Дунав дават възможност за бърз достъп до останалите европейски държави.

Това посещение е продължение на по-ранни срещи на представители на компанията - през април, у нас. Тогава министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с ръководството на DP World за Европа и Русия и изтъкна стратегическото място на България като транзитен център между пазарите на Европейския съюз, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД. Той е отбелязал и политиката на българската държава да инвестира в развитието на модерна и адекватна транспортна и логистична инфраструктура, а и факта, че през страната ни преминават важни транспортни коридори и разполагаме с две пристанища на Черно море - Варна и Бургас. Ръководството на компанията е било запознато и с програмата за изграждане на индустриалните зони и пристанищата по река Дунав, където има сериозен потенциал.

На мениджърите на DP World за Европа и Русия са били представени и стимулите, които българското правителство предоставя за инвестиции: ускорени административни услуги, възможност за придобиване на имоти държавна или общинска собственост при преференциални условия (както за продажба, така и за право на строеж и дългосрочен наем), финансова подкрепа за изграждането на необходимата инфраструктура и за обучение на персонал, частично възстановяване на направените задължителни осигурителни вноски и други.

Компанията DP World има ключова роля за
осъществяването на световната търговия и е неразделна част от веригата на доставките. Тя управлява множество свързани бизнеси - от морски и вътрешни терминали, морски услуги, логистика и спомагателни услуги до технологични решения за търговия. Компанията притежава портфолио от 78 опериращи морски и вътрешни терминали, подкрепени от над петдесет свързани дейности в 40 страни на шест континента, със значително присъствие, както на бързоразвиващи се, така и на зрели пазари. DP World използва различни форми за собственост и сътрудничество - 100% собственост, сътрудничество с местен партньор, правителството или местна структура и други. В тази връзка компанията може да бъде гъвкава и да използва най-подходящата форма на сътрудничество, в зависимост от местното законодателство. Това е отбелязал тогава главният изпълнителен директор и управляващ директор на DP World Великобритания за Европа и Русия Рашид Абдула. Заедно с него в София бяха дошли и Мобола Ике - мениджър "Бизнес развитие" на DP World за Европа и Русия, Козмин Карстеа - управляващ директор на DP World-Констанца и други мениджъри.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  зелен фасул 17 юни 2019, 08:12
   
  1
   
  0

  Накрая шейховете ще купят цялата територия и с Бългерията заспала ще се свърши. Ако това не го стори султан Ердоган.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker