„Българският СПЕЦНАЗ – 1951-1975 г.”

Pan.bg 27 окт 2009 | 11:50 views (7697) commentaries(0)
img БА
Тази книга е посветена на онези български мъже, които отдадоха част от живота си в служба на Отечеството. Мъже, които носеха с чест и достойнство армейската униформа и не се страхуваха да се гмурнат в неизвестното с парашут на гърба, денем или нощем, в дъжд и сняг, изпълнявайки воинския си дълг. Мъже, които тренираха ежедневно, които извървяваха стотици километри с въоръжение и снаряжение във виелици и пареща жега. Поклон на всички тях, защото малцина са тези, които знаят какво мъжество и себеотдаване се изисква, за да устоиш на всички тези трудности. Така Иван Мечков започва своята книга „Българският СПЕЦНАЗ – 1951-1975 г.”
Той благодари на всички, които помогнали за написването на част от историята на Българската армия. Изброява имената на офицерите от резерва Владимир Иванов, Кольо Винев, Петър Жечев, Манчо Манев, Александър Тепавичаров, Васил Христов, Васил Попов, Васил томов, Георги Георгиев, Стоян Стоянов и Васил Атанасов, на сегашния началник на отдел „Специални сили” в Щаба на Сухопътни войски полковник Димитър Шивиков, на ефрейтор от запаса Огнян Маринов, на редниците от запаса Иво Комаровски, Руси Георгиев и Радослав Николов. Специално искам да изкажа своята благодарност и на ветерана полковник от резерва Никола Костадинов, с когото написахме първата книга за българските парашутисти – „Парашутната дружина” и който дълги години ми казваше: „Трябва да продължиш историята на парашутистите!”, посочва авторът.

Книгата обхваща периода 1951-1954 г., в който са описани всички български военни формирования `Спецназ`. Започва се с ПРБ, който е сформиран през 1951 г. и е подчинен на Разузнавателно управление на ГЩ. Разформирован е през 1954 г.
Спецназът е възстановен през есента на 1957 г., когато в с. Крушуна, Плевенско е създадена Учебна парашутно-разузнавателна база в състав 66 военнослужещи. Тя е местена многократно - 1958 г. в гр. Оряхово, 1960 г. в с. Челопечене, Софийско, а от 1962 г. до 1975 г. е на летището в с. Мусачево. В различни периоди са сформирани, разформировани и отново сформирани армейски роти `Спецназ`, а през 1964 г. е сформирана втора Учебна парашутно-разузнавателна база в гр. Пловдив.
Периодът свършва със сформирането на Отделния парашутно-разузнавателен полк `Спецназ` през 1975 г. и развръщането на армейските роти в батальони през същата година.
Иван Мечков издава своята 12-а книга, повечето от които са на историческа тематика.
Самият той е доктор на военните науки и специалист по военна история. Книгата се явява продължение на `Парашутната дружина`, която обхваща периода от създаването на парашутно подразделение в БА до трансформирането му в ПРБ през 1951 г. За тези, които проявяват интерес имейлът за книгата е
ohrana.sigurnost@abv.bg.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker