Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/pismo1a.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Според в-к "Дума": Скриха акта за собственост на язовир „Иваново”, военният министър в този случай се прави на умряла лисица

Pan.bg 08 фев 2012 | 08:16 views (2107) commentaries(1)
image" alt="img" /> Скриха акта за собственост на язовир „Иваново”

Още в края на 2010 г. кметът на Харманли алармира областния управител за пропадане на стената на язовира

Дума

8. Февруари 2012, брой 32

Актът за собственост на язовир "Иваново", чиято стена се скъса и заля харманлийското село Бисер, вече не може да бъде видян от журналисти. Това показа проверка на ДУМА вчера. Заради започналото следствие документът няма как да бъде пратен на медиите, информира вчера заместник-кметът на Харманли Минка Русева. Опитите на ДУМА да получи достъп до документа чрез Областната управа на Хасково също останаха без резултат по същата причина. Така на практика достъпът до документа, който най-добре би дал отговор за това кой е отговорен за трагедията, е невъзможен.
Пред ДУМА Минка Русева категорично отрече всички намеци, че общината не си е свършила работата и заради нейното бездействие е станала трагедията. Нека държавата да види каква е нейната собственост - съгласно акт 0567 на Министерството на отбраната язовир Иваново и язовирната стена са предоставени за управление на МО, съобщи Русева.
Сагата с язовора започва още през в края на 2010 г., когато с писмо кметът на Харманли Михаил Лисков информира тогавашния областен управител Румен Данев за пропадане в стената на язовира и алармира, че заради неясния статут на собственост никой не се грижи за него. В отговор след направена проверка в Областната дирекция "Земеделие" Данев ясно отговаря, че язовирът е актуван като собственост на Министерството на отбраната. "В тази връзка е необходимо Министерството на отбраната незабавно да предприеме мерки за отстраняване на възникналите пробойни", категоричен е тогавашният областен управител.
Кметът на Харманли обаче не оставя нещата само дотук. В писмо от 16 декември 2011 г. вече до новата областна управителка Ирена Узунова той отново предупреждава, че са открити две каверни точно над изпускателната тръба на язовир "Иваново" и има опасност от разрушаване. Лисков отново повдига въпроса за неустановената собственост на язовира, но припомня, че според чл. 138 б в изменения Закон за водите "при спор за собствеността на язовир областният управител е човекът, който трябва да осъществи организация за неговата експлоатация, докато съдът вземе решение по проблема".
Ясната документация по темата обаче не попречи на Министерството на отбраната и на Аню Ангелов още в първия ден на трагедията


да припише цялата вина на община Харманли и да твърдят, че те не са собственик на язовира. "Военният министър в този случай се прави на умряла лисица", коментира пред ДУМА депутатът от левицата Димчо Михалевски.

Илюстрация - mediapool

image

Ето и гледната точка на Министерството на отбраната и Аню Ангелов

http://www.pan.bg/view_article-4-8758-OFICIALNO-OT-MO-ZA-KRILE-Ministerstvoto-na-otbranata-ne-e-sobstvenik-na-qzovira.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Христо Лакудата 09 фев 2012, 10:01
   
  0
   
  0

  Аню Ньойски не се прави на умряла лисица - той си е такъв. Язовърът се намира на територията на военен обект (съоръжение), в случая - полигон. Познайте кой отговаря за него???

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker