Знаете ли, че...

Pan.bg 23 май 2018 | 09:42 views (1061) commentaries(1)
img Музей на авиацията - Крумово

В нощта на 23 срещу 24 май 1918 г. по време на Първата световна война поручиците Иван Узунов ( пилот) и Константин Попатанасов ( наблюдател) провеждат нощно летене над позициите на противника. Те се завръщат от района на Тахинското езеро, след като са пуснали 75 кг авиационни бомби и са обстрелвали с картечница вражеските биваци край Гюмюшдере.
Обстрел от земята слага край на летенията на двамата офицери с английския трофеен аероплан „Армстронг“. Попадението е в двигателя на самолета и той пламва.
Въпреки мрака поручик Узунов успява да кацне на левия бряг на р.Струма и заедно с наблюдателя К. Попатанасов се добират до предните позиции на 12-а дружина. Повреденият аероплан е унищожен от пет неприятелски биплана.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Иван Бориславов-2 23 май 2018, 10:20
   
  4
   
  0

  Малко допълнение: В книгата си "СПОМЕНИ ЛЕТЯТ" нашият летец-изтребител в Първата световна война, по-късно аероинженер, Владимир (Влайко) Теодоров Балан пише: "...С тази машина са били направени от различни наши пилоти повече от 40 (42 полета - И.Б.) нощни летения, при които - общо взето - са били хвърлени със сравнително добър резултат няколко тона бомби, придружени с картечна стрелба по противникови биваци, летища и пр. ..." При едно от нападенията е ранен френският офицер, бъдещ генерал Фуржу, най-свирепият унищожител на българската авиация след Ньой. Този, който иска летище Божурище да бъде изорано и засадено с картофи, а хангарите и другите постройки изравнени със земята.
  Симеон Петров спасява Божурище тогава, но днес не се намери кой да го изтръгне от мръсните лапи на "бизнеса"!


Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker