Кой е лъжецът?

Pan.bg 16 яну 2013 | 19:22 views (1932) commentaries(1)
img standartnews.com

Понякога усещам, че губя контрол над онова, което се опитвам да представям във "Всяка неделя". Преди години това изобщо не беше възможно - но пък тогава нямаше толкова лъжци или поне политиците не рискуваха лекомислено да се упрекват един друг, че са лъжци.

В неделя в "Горещият стол" ми гостува земеделският министър Найденов - качих го на прословутата несебърска дюна и се опитах спокойно да разбера, кой е крив и кой е прав в тази история.

Найденов не е вчерашен и си беше научил добре урока: оказа се, че несебърската афера е нищо в сравнение с една друга - доста по на север, край Камчия, и доста по-тлъста. Аз съм си по начало недоверчив, но сега още по-внимателно се вгледах в документа, който носеше министърът - и да, нямаше грешка, там се мъдреше и името на приятелката на Станишев - Моника Янова, омотано в някакви 140 декара, които сега се продавали за 5 милиона евро (и това показа министърът), пък по-рано стрували не знам колко си, и пр., и пр. Подобни дивотии бързо ми доскучават, но сега реших да бъда по-търпелив. Министърът вадеше документ след документ, но аз вече си мислех за нещо друго, което е далеч по-важно.

Но преди това да направя една уговорка. В няколко дописки в различните си вестникарски рубрики споменавам Моника - и сега трябва да кажа, че не изпитвам дори минимална враждебност към нея. С баща й, който беше добър сатиричен автор и много забавен човек, се сприятелихме в телевизията към края на 80-те години и от време на време го канех в предаването си. А пък Моника каза наскоро, че се е учила от мен на журналистически занаят, каквото и да означава това - и тия две обстоятелства са достатъчни, за да ме направят крайно внимателен към нея. Но бедата е в това, че тя сега е "жената до Станишев" и покрай нея е неизбежно човек да се сеща и за него (или обратното) - а пък още по-неизбежно е, когато ден след предаването той нарече Найденов лъжец.

Не понасям този български политически водевил: единият носи документ, който изглежда изряден, а другият го нарича лъжец! Ако го беше нарекъл фалшификатор, все можеше да се преглътне - но
той го нарича лъжец. Ужасни са тия отношения, нашите първенци дори и Космоса да управляват, все ще излъчват нещо провинциално и това няма край, а пък го правят и много нахално.

Лъжец? Как така? Напоследък Станишев, изглежда, не е на себе си, тръгнал е на "Бой последен", и вече ръси неща, които са извън мярката. В същата емисия (13 януари) разговарях с евродепутата Андрей Ковачев, който е от хората на Бойко - той пък бил хулиган, пак според Станишев. Разминали се в ТВ 7 и Станишев срязал депутатката си Йотова, която току-що била приключила някакъв дебат с Ковачев. "Защо се занимаваш с този дребен хулиган?" - рекъл й той.

Десетина дни са минали оттогава, но Ковачев продължаваше да се чуди защо е наречен "дребен хулиган", въртях го на шиш оттук-оттам - нямаше никакво обяснение.

Разминава се с шефа на европейските социалисти, а онзи му казва, че е хулиган. Това не само е неприлично и непонятно, това направо е налудно - какъв е този европейски социализъм, мама му стара, се питам и досега.

Да са се карали за жени - не са, да са делили нещо друго - "Не, не сме!" - твърдеше Ковачев, горкият нямаше никакво обяснение.

Това са истории и нрави от едновремешните кръчми край "Сточна гара", където се черпеха хамалите. Но дори и един хамалин ще даде някакво обяснение, когато нарече свой колега тъпанар или нещо от този род. Хулиган! Представяте ли си какво се случва с политическия език у нас. Той си беше хамалски в първите една-две години след преврата през 1989 година, но сетне се успокои - голямото лапане от приватизации и други далавери го направи по-кротък. Когато устата ти е пълна, не ти е нужно да се джавкаш с опонента си. Казваш му: "Лапай и ти, тъпако, и мълчи!" И продължаваш нататък.

Питах наивно Ковачев, възможно ли е подобно нещо да се случи например в Европейския парламент - и той чистосърдечно разказа, как лидерът на крайнодесните в Англия нарекъл Ромпой "парцал", дори "мокър парцал". Това донейде ме успокои и си казах, че към нас явно идва някаква епидемия - и то точно оттам, откъдето сме очаквали само мириса на "Шанел".

Можем отделно да размишляваме, кое е по-обидно - "хулиган" или "парцал", но англичанинът все пак бил обяснил мотивите си, след като се изрепчил. Ами Станишев?

Той пък никога няма да го направи, това вече е новият му стил,той прие на доверие езика на Бойко и започна все повече да огрубява своя. Но има хора, на които това им отива, и други, на които съвсем не им отива, те дори стават смешни, когато станат по-цинични. Навремето покойният Джагаров, който беше забележителен поет и още по-ярък човек, имаше навика да ругае на "вяра" - но това звучеше приемливо в неговата уста, понеже беше могъщ характер. Седяхме една късна вечер в ресторанта на писателите с Дора Габе - покрай Мишо Берберов от време на време се виждах с нея, и тя изведнъж рече: "Георги влиза, нали?"

И беше точно така - по стръмните стълби слизаше Джагаров, а тя беше усетила мъжката му сила дори без да го види.

Какво да усетим обаче сега, когато Станишев казва за някого, че е хулиган, а за друг, който му навира документи в очите - лъжец? Сила? Каква сила?

"Да ти имам вярата!" - би казал Джагаров, макар че думата "имам" е от мен, той използваше друга, доста по-колоритна.

"Лъжец", "хулиган" - какво следва, о, родна реч, омайна, сладка?

Разчоплих по-пространно скоро придобитата вербална храброст на Станишев, защото съм изненадан от лекотата и апатията, с която медиите приемат тия неща. След предаването прегледах вестниците и по-авторитетни сайтове. И стигнах до няколко забавни извода. Интервюто ми с Найденов бе цитирано навсякъде, но, забележете - в няколко медии, които минават за по-сериозни, изобщо не бяха споменали за камчийската авантюра на Моника. Обаче и те, и другите, които пък бяха акцентирали върху този любопитен факт, са на хранилка в земеделското министерство! Найденов е човекът, който е раздал досега към 25 милиона европари на всевъзможни медии. Няма обяснение за това разномислие освен едно - и то е, че Моника може би наистина притежава онази скрита сила, за която спомена Бойко пак във "Всяка неделя". Вероятно си спомняте думите му, той каза: "Тя (Моника) е много по-опасен противник от Станишев, истинският контрол на медиите е от нея." Сигурно е случайност, че след това Станишев рязко радикализира езика си.

Но какво да правим ние всъщност - да говоря за себе си, вие сте лесни - единият ти показва документи, а другият го нарича "лъжец" и продължава напред към сияйните върхове на европейския социализъм, който се кани скоро отново да ви натресе.

Популярният вариант е да си замълча като мнозина други или да разговарям с бебето на Моника, или пък да пия кафе с нея, да си спомним за татко й и други лигавщини, с които се задоволяват повечето от хората, които се препитават от телевизия. Едно следобедно чаепитие - и хайде, всеки по пътя си.

Двамата - Моника и Найденов - никога няма да седнат един до друг и ще продължават дистанционно да се дърлят, макар че възможно е и Моника да е взела доста парици от министерството на Найденов.

А онова, което съвсем ме озадачи, бе твърдението на едно издание, че това са "стари работи" - онези 144 декара били известни още от 2010 година, така че да гледаме към сегашната разправия за дюните в Несебър, а на другото - майната му.

Ето го проблема - винаги се вглеждаме само в онова, което е току под носа ни, то ни интересува, другото го натикваме под миндера, защото е "стара история", тури й пепел. Това трябва да пише на фасадата на българския парламент: "Тури му пепел!"

Подобно отношение към миналото, а всъщност и към публиката, е направо отчайващо.

Разбира се, и министър Найденов може да бъде запитан, защо едва сега, след разправията за несебърските дюни, вади камчийската история. Вади я, както опитен фокусник вади живо зайче от празния си цилиндър: "Олле, ето го зайчето! Радвайте се, будали такива!" И колко още зайчета има в резерв Найденов - и колко още нови думи ще извади от резервния си (хамалски) език Станишев?

А пък ако Найденов е наистина лъжец, както твърди Станишев, това означава, че на ГЕРБ са им останали малко ходове, и то неособено ефикасни. Наблюдавах го обаче внимателно в студиото и съм сигурен, че това не е човек, който ще рискува наивно. Това е добре премислен отговор, макар че се пръква едва сега.

Фокуснико, извади и другите зайчета!

Наблюдавах внимателно и двама други свои гости в същото предаване, и съвсем се отчаях, но по друга причина. Те ми харесаха от една дискусия в "Стандарт" и реших да ги поканя и аз. Тази симбиоза между телевизия и вестник е много плодотворна, още от края на 70-те години доста издания отпечатваха системно интервютата от предаването ми, по-късно големият български вестникар и изследовател на печата проф. Филип Панайотов дори направи специална притурка "Всяка неделя" в много ценения вестник "АБВ", на който беше главен редактор. Сега подобно нещо изобщо не може да се случи - толкова безсъдържателно е словото по телевизията. Но както и да е, това е друга тема.

Хората от полемиката в "Стандарт" бяха Владимир Уручев, който е бил главен инженер на централата в Козлодуй, и Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на БУЛАТОМ. Единият е евродепутат от ГЕРБ, а другият е по-близо до позицията на социалистите, но това изобщо не им личеше, нямаше партийност в думите им. Личеше друго: и двамата бяха в някаква лесно доловима резигнация - истински специалисти, които обаче разбират, че референдумът за "Белене" е ялова работа. Имат си своите солидни аргументи, не боравят с празни политически брътвежи - но са наясно, че съображенията им няма как да се пресекат в полето на едно изначално безнадеждно допитване. Те не се наричаха "лъжец" или "хулиган", това няма как да се превърти в съзнанието на истински специалисти, каквито са те.

Ако Станишев имаше тяхната класа и техния опит, или дори какъвто и да е опит, извън българското партийно нищоправене, той нямаше да нарече Найденов "лъжец", а щеше да дойде и да го изкорми - но с документи и факти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Таня Иванова 31 яну 2013, 20:28
   
  0
   
  0

  Кеворкян да ходи в пенсия. Стига са избивали лични комплекси Кеворкян-Карбовски, Нешка Робева- Бианка Панова. Къде отидоха различните мнения и обективността в журналистиката, г-н Кеворкян? Статиите Ви в "Уикенд" са толкова адски дълги, че отегчават до въз Бог. Страница ли пълните?

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker