Банчева: Аз подписах да отпадне Ботев, Вапцаров, Вазов и Яворов. Не съжалявам!

Pan.bg 21 юни 2013 | 17:26 views (3324) commentaries(8)
img Бившата зам.-министърка на образованието, подписала промяната на учебните програми, не съжалявала за отпадането на “Моята молитва”. Мариана Банчева обяви пред "Дарик", че програмите били изготвени с цел да се осъвременят стандартите на образованието.Според нея учениците не можели да изучават всички произведения, на всички автори. Мариана Банчева е категорична, че учителите и експертите, съставили проекта, не трябва да бъдат уволнени, защото си свършили работата.

Банчева призна, че лично тя е подписала отпадането на „Майце си" и „Моята молитва" на Ботев от учебната програма. „По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на Министерството, за да могат да бъдат публично достояние. Това, което аз направих, е, че всъщност поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работели и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение", убедена е Банчева.

Тя добави, че не подкрепя решението на министър Анелия Клисарова да уволни учителите и експертите, предложили отпадането на творбите: „Най-неконструктивният начин е да търсим персонална отговорност в момента. Аз не мисля, че уволнението на тези хора е решението на проблема с програмите, защото винаги ще има спорни елементи каквато и програма да се направи".
Промените били направени, за да имат учениците повече време за практически задачи. В проекта за промяна на учебния план е записано още, че от произведенията на Вазов няма да се изучава "Чичовци", учениците ще се запознаят само с част от „Епопея на забравените".

Алеко Константинов пък е представен единствено с "Бай Ганьо в банята", отпада „До Чикаго и назад". Няма да се учи и „Тютюн" на Димитър Димов. Вместо това влиза романът „Осъдени души" на Димитър Димов. Най известното стихотворение на Никола Вапцаров "Вяра" също няма да се изучава по план-програмата. От Пейо Яворов отпадат "На нивата", "Заточеници", "Арменци".

Според проекта в учебната програма по литература няма да бъдат включени още: "Хамлет" на Шекспир и "Тартюф" на Молиер. Липсват и "Робинзон Крузо" от Даниел Дефо, "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  rebell shooter 21 юни 2013, 18:22
   
  0
   
  0

  Как ще съжалява,
  Тя нали е част от изпълнителите на сценария за опростяването на българската нация. Срещу съответното заплащане разбира се.

 2. #2
  zlpetrov 21 юни 2013, 18:49
   
  0
   
  0

  Ама как бе?Вие нормални ли сте какви сте? Нацията има нови кумири Азис,Криско,Анелия и т.н,че ги знам само тия тримата.Пък Ботев и сие те отдавна са си изпяли песента.И после се чудим що младото поколение било такова.

 3. #3
  toy e 21 юни 2013, 19:27
   
  0
   
  0

  Ti sigurno vqmash sarce, ti sigurno si razli4na narodnost, ti prosto si podkupna i prodajna twar!

 4. #4
  Енчо 21 юни 2013, 19:42
   
  0
   
  0

  Моля да ме извини аудиторията, но не се ли споменаваше някъде, че единият от тях е бил пияница, а другият е бутал масло? Иначе и тримата са майстори на перото, особено Вазов.

 5. #5
  Швейк 21 юни 2013, 21:10
   
  0
   
  0

  Енчо!Не си извинен!Заради такива безродници като тебе ни управлява 4 години неграмотна мутра!

 6. #6
  dogan 22 юни 2013, 00:24
   
  0
   
  0

  младите хора трябва да четат ако ще и в електронен вариант книгите ....те обаче не искат....не всичко може да се включи в учебния материал....аз преди много години не убичах да уча стихове на изуст...темите, които обаче са засегнати в отпадналите произведения са непреходни ...трябва да се разсъждава върху темата и историческото време, а не да се пишат клишета или рецитират стихове .....продажните служители в министерството наречени "експерти" под ножа ! това, че не съжалява е още една причина ....може да кажеш този ме изнуди, онзи ми даде пари .....но да се правиш, че нищо не си направил е срамно!!!

 7. #7
  абв 23 юни 2013, 00:24
   
  0
   
  0

  НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА, ОБАЧЕ НАРОДА, ПОМНЕЩ ИСТОРИЯТА СИ ПРОДЪЛЖАВА ДА Я ПРЕДАВА НА ЧЕДАТА СИ И ЕДИН ДЕН НЯМА ДА ИМА НУЖДА ОТ ТОВА ФАЛШИВО ОБРАЗОВАНИЕ - КОЕТО ПРЕНЕБРЕГВА ИСТИНАТА ОТ МИНАЛОТО И НЕ ПОЗВОЛЯВА БЪДЕЩОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА НА БАЗАТА НА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ!

 8. #8
  ммм 22 ное 2014, 01:28
   
  0
   
  0

  банчева ,
  долна мърло
  твоето място -на стдиона....

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker