ГОЛЯМАТА ПРОТЕСТЪРСКА ИЗМАМА

Pan.bg 09 сеп 2013 | 16:14 views (2844) commentaries(2)
img Петър Волгин
Деконструкция, БНР

През изтичащата седмица се случи нещо много важно. Не, не говоря за началото на политическия сезон, нито за стоте дни на кабинета, нито за автобусния десант, който изсипа привърженици на различни политически сили пред парламента. Имам предвид нещо съвсем друго. Тази седмица дори и слепите прогледнаха, т.е. разбраха, че това нещо, дето му викат “спонтанен протест за морал и смяна на системата”, всъщност е една зле скроена манипулативна сценка. Главната роля в нея играят провалените на изборите десни партии, структурите на ГЕРБ, както иNGO-активистите, близки до олигархичните “типинг-пойнт” кръгове.

Много пъти съм го казвал, но ще го повтаря пак – спонтанността на протеста приключи някъде на петия ден от неговото начало. Оттам-насeтне започна политическото инжинерство.

Много смешно ми става, когато слушам някакви анализи, според които до 4 септември протестът си бил спонтанен, хубав, красив, граждански, обаче на 4 септември дошъл лошият Бойко Борисов, яхнал го и го опорочил. Няма по-невярна интерпретация от тази. Защото още в самото начало този протест беше яхнат от вече споменатите партии и използван за техните цели. Провалилите се на изборите десни формации – ДСБ, СДС, фалшивите зелени, Кунева го използват с надеждата, че скоро ще има нови избори и тогава някак си ще успеят да се промъкнат в парламента. Неслучайно тези и още няколко маргинални групи съставиха онзи смешен Реформаторски блок. От сто километра е ясно, че този блок е изграден с една единствена цел – да събере десните отломъци в отчаяния им опит да додрапат до Народното събрание. Нека най-после изречем и една друга, свенливо пазена тайна. Въпреки високопорните им приказки, призивите за морал и чисти ръце, лидерите на десния реформаторски блок ще се хвърлят на шията на Бойко Борисов в момента, в който той ги покани да участват във властта. А той, разбира се, ще се възползва от тях – защо да не се възползваш от партии, които сами ти се предлагат в желанието си най-сетне да влязат във властта – след което ще ги изработи по същия начин, по който се справи с РЗС и Атака в миналия парламент.

Така че, скъпи приятели, разходките из софийския център не са нито революция, нито раждане на гражданското общество, нито битка в защита на морала и
на прозрачното управление. Това си е един класически опит за реванш от страна на старата десница, подкрепен с герберски човешки ресурси и с парите на онази част от олигархията, която се смята за “умна и красива”. Радвам се, че все повече хора проглеждат за тази истина. Все повече българи осъзнават как справедливият им гняв бива използван, за да могат едни шмекери да си направят поредния политически проект или да получат допълнително финансиране от чуждестранните си донори. Затова и огромното мнозинство от българите отказват да участват в организираните от десницата марширувания. А най-доброто доказателство за десния характер на тези марширувания е, че никой от организаторите им така и не постави дори и най-минималистично социално искане. Никой не споменава за необходимостта от достойно заплащане на труда, от по-високи заплати и пенсии. По цял свят искрено протестиращите хора поставят именно такива искания, само нашите протестъри се гнусят от тях. Това наистина е първият в света неолиберален протест, който не само няма социални искания, но и яростно отхвърля всеки опит за подобряване материалното състояние на обикновените хора.

Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против гласоподавателите на ДСБ, ГЕРБ, пък и на която е да е друга партия да правят митинги, да маршируват, да искат оставката на правителството. Това е съвсем естествено човешко право-когато нещо не ти харесва, да излезеш на улицата и да изразиш несъгласието си. Силно протестирам обаче срещу измамата, срещу опитите на костовистите, герберите и деснитеNGO-активисти да представят частните си политически и финансови интереси за желания на целокупното българско гражданство. Толкова ли е трудно да бъдеш честен и да кажеш например следното: “Аз съм фен на Борисов, на Костов или и на двамата, поради което не ми харесва настоящото правителство, искам то да си подаде оставката и пак да ме управлява Борисов и/или Костов.” Кратко, ясно и най-вече искрено, отговарящо на истината. Много по-почтено е това изречение, отколкото лицемерните приказки за морал, почтеност в управлението и европейски ценности.

Като споменах европейските ценности, няма как да не кажа, че тези ценности най-силно биват дискредитирани от онези посланици на европейски държави, които си позволяват да се намесват във вътрешните работи на България. Всеки нормален българин, когато види как един посланик на голяма европейска държава се е изтъпанил на Орлов мост редом до десните протестъри, не може да не възприеме това действие като поредния пример за опит на великите сили да казват какво и как трябва да се случва в една васална държава. Вчера отбелязохме деня на българското Съединение. Да припомня, че хората, които са го извършили, не са обикаляли чуждите посолство със сълзливи прошения и не са изразявали слугинска благодарност пред тогавашните велики сили. Напротив, през 1885 г. всички велики сили са били срещу Съединението и въпреки това ние сме имали смелостта да им се противопоставим и да го направим. Смелостта на днешните десни стига дотам да се ядосват, задето на един нетактичен,меко казано, посланик не е връчен орден “Стара планина”. Извинете, такива посланици трябва да бъдат гонени с шутове, а не награждавани. Само някоя ирландска пастирка може да блее от възторг при гледката на посланик, който раздава правосъдие в чужда държава.

Хубаво е, че ирландските пастирки, колкото и високи постове да заемат, все пак са малцинство в България. Хубаво е, също така, че повечето българи не се оставят да ги водят за носа и отдавна са наясно, че целта на активистите – протестъри не е да извършат революцията на съзнанието и да възцарят почтеност в политиката. Техните действия са чисто и просто нескопосан опит за десен реванш, обречено пи ар усилие за вдъхване на живот в едно отдавна разложено политическо тяло. Да, България е демократична страна и всеки е свободен да създава политически зомбита. Единствената ми молба към създателите на тези зомбита е да бъдат искрени, да не се крият зад лицемерни лозунги и да казват какво точно ги мотивира. Нали искат прозрачност, нека дадат пример.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ivo 09 сеп 2013, 22:23
   
  0
   
  0

  много вярно е написаното

 2. #2
  observer 11 сеп 2013, 16:20
   
  0
   
  0

  Браво на автора!!! Никога повече ГРОБарската партия във властта! Вредна е за здравето на народа! А и в МО отново ще се завърне прокълнатия тип Аню Ньойски...

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker