Скандални тайни: ДАНС премълча кой е Ибрахим Тарaнджъ и защо е опасен за националната ни сигурност

Pan.bg 20 мар 2017 | 17:47 views (2102) commentaries(0)
img Автор:в. Десант

През Таранджъ по длъжностна характеристика минават всички документи, свързани със специалните служби, разузнаването, гранични проблеми, специални операции, той подпомага силите за сигурност в Одрин и ги координира. Пита се, защо силите за сигурност са допуснали този човек да извършва подривната си дейност в България


Ибрахим Тарaнджъ. Валийство Одрин, Главен секретар. Това в най-груб превод пише на визитката на открития в Шумен и експулсиран, в петък турски гражданин, когото със своя заповед директорът на ДАНС Димитър Георгиев обяви за опасен за националната сигурност и му забрани да стъпва през следващите 5 години у нас.

Като персонален служебен електронен адрес чужденецът е посочил [email protected] „Icisleri“ се превежда като министерство на вътрешните работи, а самата служба на Таранджъ може да се определи като специален секретариат на губернатора на Одрин.

Изгоненият може да мине за важна клечка и за да се стигне до изгонването му в ДАНС трябва да са имали сериозни причини, които засега ни спестяват.

Според неофициална информация роденият в Ерзурум Таранджъ, който е бивш зам.-директор и директор на дирекцията по образованието в Одрин през периода 2002 – 2010 година е работил против териториалната цялост на страната като е насаждал антибългарски настроения сред населението от смесените райони, а също така е агитирал местните да гласуват за една конкретна партия, за която се смята, че е близка до сегашното управление в Анкара.

49-годишният мъж е бил локализиран в Шуменско, бил се настанил дори в хотел по диагонал срещу прозорците на ДАНС. В петък след намаз в Томбул джамия е бил открит в района на джамията и отведен за разговор в ОДМВР.

image
В музея на транспорта в Русе до влака на султан Абдул Азис.

Оттам е бил откаран директно към турската граница. В същия ден ДАНС и прокуратурата съобщиха за още двама граждани на Република Турция с наложена забрана да влизат в страната за срок от 5 години.

Справка в сайта на одринското валийство сочи Ибрахим Таранджъ като началник на кабинета или началник на специалния секретариат на валията на Одрин. Изреждането на функциите, които изпълняват той и дирекцията му показва, че губернаторът е по-скоро политическо лице, а лостовете за взимане на решения, придвижване на информация и функциониране на самото валийство са съсредоточени във функциите, които изпълнява Таранджъ.

„Този човек е директор на отдел за връзки със специалните служби и службите за сигурност, гражданската отбрана и всичко, което касае одринското валийство. Той свежда на валията всички правителствени документи, касаещи сигурността, той се подписва и какво да излезе от валийството, контролира документо оборота. Всички събрания, митинги срещи минават през него, следи факсове, телефонни разговори, електронна кореспонденция.“ – обяснява източник, запознат с функционирането на институцията на валията в Турция.

През Таранджъ по длъжностна характеристика минават всички документи, свързани със специалните служби, разузнаването, гранични проблеми, специални операции, той подпомага силите за сигурност в областта и ги координира. Това не е извлечение от шпионски брошури, а публична информация, предоставена на обществеността от администрацията на валията.

През последните 10 години Ибрахим Таранджъ е бил чест посетител на България, идвал е по двустранни проекти, реализирани между валийството в Одрин и общини в Южна България. Те са отразявани публично, има и други, неотразявани визити в Североизточна България.

image
Ифтар за мюсюлмани от Поройно, Силистренско. След получаване на подаръците дарените позират с турското знаме. Службите твърдят, че Таранджъ е създавал антибългарски настроения в смесените райони.

През 2013 г. името му нашумява, когато е в делегация, дошла в Кърджали да отбелязва победата на Османската империя над Антантата през 1915-1916 година при Чанаккале - битка, към която България няма отношение, но в Турция се смята за най-голямата военна победа през Първата Световна война.

През последните години чрез Таранджъ структурите, които представя са поддържали активни контакти с гагаузите в Молдова, косоварите, кримските татари, българските турци и младежи с мюсюлмански корени от Румъния и Гърция.

image
В миналото в периода между 1996 и 2002 експулсираният турски гражданин е бил на служба в четвъртия по големина град на Узбекистан Андижан. През юли 2015 година Ибрахим Таранджъ е посетил Плевенската панорама и се е снимал пред едно от епичните писма.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker