Реджеп Ердоган отново предизвика гнева на Германия

Pan.bg 20 авг 2017 | 00:10 views (332) commentaries(0)
img
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предизвика възмущението на Германия, след като заяви, че основната причина за кризата в двустранните отношения между Анкара и Берлин е надпреварата за гласовете за изборите за федерален парламент в Германия, които ще се проведат на 24 септември, и призова турците във ФРГ да не гласуват за „врагове на Турция" - ХДС, ГСДП, „Зелените“.
Думите му предизвикаха силна критика сред германските политически среди - и сред управляващите, и сред опозицията.
„Няма да търпим вмешателства, каквито и да са те“, заяви германският канцлер Ангела Меркел . Освен това, тя подчерта, че всички граждани на Германия, включително тези от турски произход, имат право на свободен политически избор по време на изборите.
„Това е безпрецедентен акт на намеса в суверенитета на нашата страна“, заяви външният министър Зигмар Габриел . „Намесата на Ердоган в изборната кампания на Германия показва, че той иска да настрои германските граждани един срещу друг“, добави той.
„Какво си позволява този човек? В задачите на турския президент не влиза даването на указания, свързани с изхода на изборите в германския бундестаг“, заяви лидерът на ГСДП Мартин Шулц .


AFP: По искане на Турция, Испания арестува германски писател от турски произход
Германският писател от турски произход Доган Акханлъ, който пише за нарушаването на човешките права в Турция, бе арестуван в Испания по искане на властите в Анкара, предава AFP. Тази информация бе потвърдена от Министерството на външните работи на Германия. Властите в Берлин заявиха, че са против екстрадирането на писателя.
Арестът бе обявен първоначално от германския депутат от „Зелените“ Фолкер Берк, който го описа като политически мотивирано действие от страна на турския президент Ердоган.
Германското външно министерство изпрати молба до Мадрид, да не екстрадира Акханлъ в Турция. Германското посолство в Испания ще предостави консулска помощ „възможно най-бързо“.

Реджеп Тайип Ердоган: Зигмар Габриел не знае кога трябва да спре
В събота президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че външният министър на Германия Зигмар Габриел „не знае кога трябва да спре“, предава AFP. Този коментар турския лидер направи, след като по-рано Габриел го разкритикува относно намесата в предстоящите парламентарни избори в Германия.
„Той не знае кога трябва да спре! Кой сте Вие да говорите на президента на Турция? Знайте си границите. Той се опитва да ни даде урок... от колко време сте в политиката? На колко години сте?“, заяви Ердоган в телевизионно изявление.

Мартин Шулц: Реджеп Тайип Ердоган загуби чувство за мяра
Кандидатът за канцлер на Германия от Социалдемократическата партия Мартин Шулц разкритикува опита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да влияе на избора на германските избиратели, предаде Deutsche Welle.
„Какво си позволява този човек? В задачите на турския президент не влиза даването на указания, свързани с изхода на изборите в германския бундестаг“, заяви Шулц.
Обръщайки се към германските граждани от турски произход добави, че те са част от германския народ и никому не е позволено „да го разделя на две части“. Според Шулц турският президент е „загубил чувството си на мяра, затова и още по-силно ще подкрепяме тези, които се сражават за свободна и демократична Турция“.

Турски вицепремиер: Германия защитава терористите от ПКК и превратаджиите от ФЕТО/ПДС
Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг обвини Германия, че защитава „терористите” от Кюрдската работническа партия (ПКК) и „превратаджиите” от т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
„Терористичната организация ПКК много откровено е защитавана от Германия. Извършва на нейна територия всякаква пропаганда. Набират се терористи, които да се бият в планината Кандил в Северен Ирак. Осъществява се финансиране на тероризма. До днес не е направила нито една крачка по предадените й от Турция 4 500 досиета на терористи и превратаджии. Дали пък няма намеса от политиката върху съда? Защо не се взема решение по тези досиета?... От друга страна; ясно виждаме, че Германия се е превърнала в убежище на превратаджиите от т. нар. ФЕТО/ПДС. „Гюленистите” бягат в Германия и тя ги покровителства и тях. Всичко това поражда негативното влияние върху отношенията между Турция и Германия.”, посочва още Бекир Боздаг, цитиран от ДХА.

ДХА: Германските политици скочиха срещу призивите на Ердоган към турската общност в страната
Германските политици реагираха изключително остро срещу искането на президента Реджеп Тайип Ердоган турците в страната да не гласуват нито за ХДС, нито за ГСДП, нито за „Зелените” на изборите за Бундестаг на 24 септември, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
Лидерът на ГСДП и кандидат за канцлер Мартин Шулц написа в една от социалните медии: „Отсега нататък ще оказваме много по-голяма помощ на борещите се за една нова свободна и демократична Турция”.
От своя страна външният министър Зигмар Габриел оцени изявленията на Ердоган като „невиждано посегателство срещу суверенитета на Германия” и призова избирателите да не се поддават на внушенията и да „влизат в играта на Ердоган”, посочва още ДХА.

Бинали Йълдъръм: Германия ни цака
Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм за пореден път засегна горещата тема за връчената от Анкара на Берлин дипломатическа нота и споразумението с ЕС за Митническия съюз, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
„Ако Германия запази този подход, ако даде възможности той да се развива; това не подхожда на приятелството. Ние категорично искаме Берлин да ни предаде укрилите се в Германия и замесени в опита за преврат членове на т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), за да бъдат съдени в Турция. По отношение на Митническия съюз Германия не трябва да заема позицията еднолично да вземе решение от името на ЕС. Германия ни цака от името на Общността, като създава впечатление, че е единственият фактор в ЕС. Това не е правилно; не съответства нито на организационната структура, нито на принципите на Общността. Прилича ни на насилие и принуда. Ние не сме в положението да ни е съдбоносно важно този Митнически съюз да се промени на всяка цена. Не нужно чак толкова много да се притесняваме и вълнуваме.”, посочва още Бинали Йълдъръм, цитиран от ДХА.

Ангела Меркел: Германските власти няма да търпят опити за вмешателство в предизборната борба в страната
Министър-председателят на Германия Ангела Меркел заяви, че страната ѝ няма да търпи опити за вмешателство в предизборната кампания на Бундес републиката, предаде ТАСС, позовавайки се на изказване на канцлера по време на мероприятие на нейната партия Християн-демократически съюз(ХДС) в град Херфорд.
„Няма да търпим вмешателства, каквито и да са те“, заяви Меркел. Освен това, тя подчерта, че всички граждани на Германия, включително тези от турски произход, имат право на свободен политически избор по време на изборите.
Както агенция „Фокус“ вече информира, по-рано днес президентът на Турция, Реджеп Таийп Ердоган, определи политическите партии в Германия, като недружелюбни настроени към страната му. Според изказването му, това може да се промени чрез вота на милионите турци, които живеят в европейската страна. Това предизвика реакция от Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел, според когото изказването на Ердоган е „грубо вмешателство“ във вътрешните работи на Германия.
Парламентарните избори във ФРГ ще се състоят на 24 септември и ще бъдат подробно отразени в агенция „Фокус“.

AFP: Германският външен министър разкритикува турския президент Ердоган за намесата му в германските избори
Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува „намесата“ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в германските избори, предава AFP . Това се случи след като турският президент призова германските турци да не гласуват за партии от управляващата коалиция.
„Това е безпрецедентен акт на намеса в суверенитета на нашата страна“, заяви Габриел.
„Намесата на Ердоган в изборната кампания на Германия показва, че той иска да настрои германските граждани един срещу друг“, каза външният министър на Германия.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Ердоган: Германия пренесе вътрешните си противоречия в процеса на ескалация на напрежението с Турция
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отговори след петъчната молитва на журналистически въпроси относно последните изявления на германския канцлер Ангела Меркел, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). „Турция няма никаква отговорност за желаното намаляване на напрежението. Ако се търси отговорност, най-големият виновник е самата Германия. Досега Берлин постоянно пренася своите вътрешни политически противоречия върху отношенията с Турция и привлича на своя страна някои държави от ЕС. По този начин Германия изпадна в положението на страна, която не кореспондира на достиженията на правото в ЕС.”, подчертава Ердоган, цитиран от ДХА.

Реджеп Тайип Ердоган към турската общност в Германия: Не гласувайте за ХДС, ГСДП или „Зелени“
Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че основната причина за кризата в двустранните отношения между Анкара и Берлин е надпреварата за гласовете за изборите за федерален парламент в Германия, които ще се проведат на 24 септември, и призова турците във ФРГ да не гласуват за „врагове на Турция", съобщава вестник Hurriyet.
„Точно сега Германия, ГСДП и ХДС са настроени да кажат: Можем да получим много гласове отвътре, за да разбием Турция. Казвам на всички мои граждани в Германия никога да не ги подкрепят. Нито ХДС, нито ГСДП, нито „Зелени“. Всички те са враговете на Турция. Дайте необходимата подкрепа на политическите партии, които не водят вражда срещу Турция. Не е важно дали те са първата или втората партия. Защото това по някакъв начин е честна борба за всички мои граждани, живеещи в Германия", заяви Ердоган след петъчните молитви в Истанбул.
"Фокус"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker