ЕП иска по-строг контрол при износа на оръжия

Pan.bg 14 сеп 2017 | 00:42 views (212) commentaries(0)
img Публикувано във факти.бг:

Росен Стойчев

Европейският парламент настоя днес да има надзор над износа на оръжия от ЕС и да се въведат наказания за държавите, които не спазват минимални изисквания, съобщи пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите предлагат да се упражнява надзор над контрола над въоръженията под егидата на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността; въвеждане на наказания за държавите в ЕС, които не изпълняват общата позиция за износ на оръжия; разширяване на изискванията за износ на оръжия, с които държавите да оценяват възможностите за корупция сред купувачите; увеличаване на прозрачността при докладването на износа на оръжия; създаване на ефективен контрол, за да се предотврати повторен износ на оръжия към неразрешени крайни потребители; включване на въоръжените дронове в списъците на контролирани оръжия.

Евродепутатите отбелязват, че оръжейният износ за Саудитска Арабия нарушава общата позиция на ЕС. Те повтарят призива за налагане на оръжейно ембарго на Рияд.

Държавите от ЕС са вторият по големина износител на оръжия (26 на сто от световния износ) след САЩ (33 на сто) и преди Русия (23 на сто). Близкият изток е най-големият потребител на изнасяното оръжие от ЕС през 2015 година.
loading...

Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker