Пет партии се обединяват за общи действия срещу "завладяната държава"

Pan.bg 22 окт 2017 | 11:34 views (475) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Пет партии от три коалиции, които не намериха място в парламента след последните избори, се обединяват за общи действия. Това са "Да, България!", ДСБ, "Зелените", БЗНС и ДЕОС. Поредното им общо събитие е дискусия "Моделът на завладяната държава и опозицията срещу него", която ще се състои днес.

Да се говори за политическо обединение или нова коалиция на този етап изглежда рано.

Христо Иванов: Говорим за взаимодействие

На този етап говорим за взаимодействие, обединeние значи твърде много неща потенциално, каза Христо Иванов на въпрос дали се върви към обединение на формациите. "На този етап за нас е важно да произвеждаме координирано общо съдържание и да налагаме политически дневен ред", обясни Иванов. Той не отрича, че има ляво и дясно идеологическо разделение, но смята, че българският контекст е толкова размътен, че тези понятия не носят политически смисъл.

"Тази идеологическа размътеност на средата се използва, за да се окаже, че докато си говорим за десни абстрактни понятия, в които намира място и ГЕРБ, тя се оказва така форматирана, че позволява на модела Пеевски да съществува необезпокоявано", каза Иванов. За това, според него, в момента се говори за изграждането на ясна демократична алтернатива и опозиция на този управленски модел, независимо дали той се експлоатира от партии, които се обозначават, като десни, като ГЕРБ или леви, като БСП.

Голям антикорупционен фронт

Целта, която е формулирана с мандат от Националния съвет на "Да България" е изграждане на голям проевропейски, продемократичен, антикорупционен фронт. Според Иванов партиите, които вече си партнират, са отворени и не правят списъци, кой може да участва и кой не. "Това минава през една ясна и честна оценка на Реформаторския блок. Реформаторския блок за мене взриви доверието в тази общност. Ние се опитваме да съберем тези отломки и да започнем да изграждаме това доверие отново", каза Иванов.

Той смята, че голямото разделение ще бъде по линия на отношението им към ГЕРБ в ролята им на моментния главен оператор на този модел. "Има една част които искаме да поставим модела в центъра, а има едни хора, които смятат, че ние просто трябва да се договорим с ГЕРБ за да получат покрай тях достъп до лостовете на властта", каза Иванов. Той е на мнение, че това е бил "вроденият порок" на Реформаторския блок.

Общи действия и проектозакони

Ще има една поредица от общи действия, декларации, общи събитие и по-конкретни мерки, като законопроекти, неазвисимо, че сме извънпарламентарни партии, каза Емил Георгиев от ДЕОС.

От свое име Георгиев добави, че времето на чумеренето и цупенето е преминало и е дошло времето на осъзнаването на отговорността и вършенето на работа със средства които има извънпарламентарната опозиция.

"Видяхме, че самостоятелните явявания не са добър вариант. Трябва още време за да бъдат изгладени тази или онази конфликтни ситуации, за да бъде начина ни на явяване, възможно най-добронамерен и партньорски", каза Георгиев в коментар за възможността от бъдещо обединение.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker