Ирландия блокира преговорите за Брекзит

Pan.bg 19 ное 2017 | 16:57 views (664) commentaries(0)
img fakti.bgДъблин иска гаранции за границата си с Великобритания

Външните министри на Ирландия и Великобритания не постигнаха съгласие по темата за Брекзит. Дъблин заяви, че засега не е съгласен преговорите между Лондон и Брюксел да минат към фазата за бъдещите търговски отношения, предаде Reuters.

Границата между Република Ирландия и Северна Ирландия ще бъде единствената сухопътна граница между ЕС и Великобритания след раздялата й със съюза. Бъдещият статут на тази граница е един от трите ключови въпроса, които Брюксел настоява да бъдат договорени, преди да решава през декември дали да се премине на второто ниво от преговорите.

На среща в Дъблин външните министри на Ирландия и Великобритания Саймън Ковини и Борис Джонсън поддържаха дружески тон, но останаха раздалечени в позициите си по няколко ключови въпроса. "Да, ние всички искаме да се мине към втора фаза от преговорите за Брекзит, на точно сега не сме на място, което ни позволява да го направим", каза ирландецът. Според него по въпроса за границата има сериозни разминавания и те трябва да бъдат изяснени.

Джонсън обаче настоя, че преговорите могат да минат на фаза търговия, защото граничният въпрос би бил решен като елемент от митническите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз. И докато той твърди, че Лондон няма никакъв интерес от "твърда граница" с Ирландия, пространството за постигане на компромис се стеснява, защото северноирландската Демократична юнионистка партия, която е за Брекзита, заяви, че Републиката "се опитва да блокира" преговорите.

Джонсън заяви, че проявява разбиране за желанието на Ирландия да има 4-5 годишен преходен период в граничния режим, за да имат време ирландските компании да се приспособят към новите условия, но добави, че това би било възможно за по-къс времеви отрязък.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker