ОТ ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ: ПАДА ЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО? ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ С ПОСЛЕДНИ ДУМИ ЗА СПАСЯВАНЕ ИЛИ ОСТАВКИ...

Pan.bg 20 ное 2017 | 12:29 views (4504) commentaries(0)
img
САМО В ПИК! Вицепремиерът Валери Симеонов с предложение към Борисов за спасяване на коалицията: Да се научи, че не е сам на този свят! Ангелкова е над кабинета и над министър-председателя

Фатален ли е разнобоят в управляващата коалиция и как ще се разберат Борисов и коалиционните му партньори от "Обединени патриоти", след като вчера в сензационно интервю за агенция ПИК вицепремиерът Валери Симеонов разкри, че липсва диалог и премиерът взима решения еднолично, което с колегите му категорично не приемат (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА)?

"Борисов се държи като самовластен властелин, управлява и Народното събрание! Тримата лидери на Патриотите сме възмутени. Ако иска кабинет на малцинството - няма проблем!", каза Симеонов в първата част на интервюто, което разтърси държавата.
Ето какво предлага Симеонов на Борисов за спасяване на коалицията, както и какви разкрития прави за отношенията между премиера и министрите му във втората част на интервюто.
- Г-н Симеонов, какво е предложението на "Обединени патриоти" към премиера Борисов, за да се разберете все пак и да изпълните програмата за управление за 4 години, за да има стабилно правителство и стабилност в България?
- Ако Борисов иска да има коалиция, да се научи, че не е сам на този свят. Да се консултира с нас за решенията на кабинета.
- А как ще се разберете с министър Ангелкова, наскоро отново разкрихте, че не сте съгласен с нейните действия по отношение на преместваемите обекти на плажовете…
- Вече нямаме диалог и с нея. То няма смисъл. Всички хубави неща, за които подготвяме обществото вече 6-и месец и които биха освободили мутренската примка на туризма, г-жа Ангелкова не ги отчита и прави точно обратното. Тя не се съобразява нито с вицепремиер, нито с министър-председателя.
- Искате да кажете, че Борисов не контролира министрите си ли?
- Министър-председателят прави изявление, че следващата година всички преместваеми обекти трябва да бъдат разчистени и казва в една телевизия: „И в този случай Валери Симеонов е абсолютно прав”. А тя се появява на една сбирка на концесионери и мутри от плажовете, които естествено са против да се премахнат техните хранилки, където доста са в сивата икономика, и им казва, че тя като министър нямало да позволи да се махнат.
Тя явно е над правителството, над вицепремиера, над премиера!
- Г-н Симеонов тези разкрития, които направихте дотук за липсата на диалог в коалицията, както и между министрите, е много притеснително!
- Не мога да разбера какво искате да направя в случая? Да си мълча, за да има мир ли? Знаете и всички вече с разбрали, че съм човек, който уважава истината и родината си и служи и на двете. Да мълча и да се правя, че не забелязвам всички тези гафове ли?
- Доказал сте, че работите за родината, видя се какви пари вкарахте в бюджета лятото, като се намесихте в тези сиви бизнеси по морето, както и с 50-те милиона, които не позволихте да си спестят братя Домусчиеви. При това положение обаче би трябвало и вашите коалиционни партньори да са го видели и да ви имат доверие да се консултират с вас, това е озадачаващото…
- Благодарение на засиления контрол по морето лятото, проведени от кабинета на вицепремиера заедно с институциите, в бюджета на страната постъпиха около 400 млн. лв. повече от туризма, отколкото 2016 г. За първите два месеца бяха над 200 млн. лв. повече. В същото време, когато Ангелкова обикаляше по плажовете и откриваше сезона в абсолютно незаконни заведения на известни групировки и се кълнеше, че нямало нарушения по плажовете.
А след това денонощната работа на всички контролни органи и институции показа, че има и се вкараха в хазната тези около 400 млн. лв.
Големият въпрос сега е какво е бъдещето на коалицията, така е. Ние сме влезли в тази коалиция, която беше единствената възможна от две партии, които да имат повече от 50% в Народното събрание, така както е решил народът на изборите. Имаме коалиционно споразумение, изработили сме програма за четиригодишно управление, а едва е минала и половин година.
Мандатът е пред нас и ако ГЕРБ в лицето на министър-председателя, защото от него се взимат решенията, коригира поведението си, аз не виждам да има пречки пред бъдещето на коалицията и положителните процеси, които започнахме в цялата държавата. Не виждам какви проблеми ще имаме да изпълним плана на кабинета, ако това се случи.
- Само проблемите в диалога биха попречили, така ли?
- Диалога, взимането на решения, които не са обсъдени и са еднолични.
- А има ли шанс да подобрите с министър Ангелкова диалога?
- Правил съм опити няколко пъти и вече не виждам никакъв смисъл. Там всичко, което се прави имам чувството, че е мотивирано от някакъв интерес. Само имам чувството, внимателно се изразявам.
- С премиера обсъждали ли сте този въпрос?
- Два месеца го обсъждаме вече. Говорим си за туризма, набелязваме целите и действаме, но дотук имаме само един успех – че извадихме концесионирането на плажовете от министерство на туризма, които Ангелкова искаше към себе си да ги прехвърли, ги оставихме по общия ред за концесиите. Благодарен съм за това г-н Цветанов и групата на ГЕРБ в парламента, които подкрепиха това. Там се работи много добре и разумно.
- В какви случаи липсва диалог в коалицията?
- В някои случаи е имало допитване. Например за кандидатурата на Ананиев, но пък нямаше за оставката на Николай Петров. Много лесно ги приема Борисов оставките!
- Как ще коментирате новия председател на парламента Цвета Караянчева?
- Достоен човек и съм плътно зад нея. Това е човек прагматик и техник и също като мен е инженер. Дай Боже повече инженери да влизат в политиката и ще се оправи България.
- Има мнения, че опозицията си е вкарала автогол с нея, тъй като е доста по-безкомпромисна от г-н Главчев. Така ли е?
- Да, така е. Сега ще видят къде зимуват раците, защото тя е жена с характер. Но тя трябва да има и пълната подкрепа на ГЕРБ. Нека най-сетне парламентарната група на ГЕРБ се еманципира и разбере, че те носят отговорността за това, което правят в Народното събрания и има разделение на властите. Трябва да се борят за демокрацията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker