“Тъпак на годината”: Доналд Тръмп се натъкна на твърдия отговор на страните от Организацията за ислямско сътрудничество

Pan.bg 11 дек 2017 | 08:17 views (468) commentaries(0)
img
Антон Орловски

/Поглед.инфо/ От самото начало беше ясно, че инициативата на Доналд Тръмп да признае все пак Иерусалим за столица на Израел няма да свърши добре. Очевидно са го предупреждавали в САЩ, това са правили и еврпейските лидери и разбра се не биха могли да мълчат за това и представителите на Близкия Изток. Но този човек е решил да върви срещу правилата и да потвърди званието “тъпак на годината”.

На решението на Доналд Тръмп на официално ниво да признае Иерусалим реагира не кой да е, а турския президент Реджеп Ердоган, който в последно време не храни особена надежда за развитие на американско-турските отношения и развитие в рамките на НАТО.

Ердоган излезе с критика по адрес на решението на американския президент и стана инициатор за провеждане на 13 дкември на извънредно събиране на лидерите на страните на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) във връзка с позицията на САЩ.

“Признаването на Иерусалим за столица на Израел ще бъде ужасна грешка и нарушаване на международното законодателство. Иерусалим е наша обща отговорност. Нашият президент заяви, че това е червена линия за мюсюлманите” - заяви прессекретаря на Ердоган.

Отбелязва се, че председателстващата ОИС Анкара в най-близко време ще изпрати на членовете на организацията покана да се съберат на съвещание в Истамбул, за да “координират своите действия в отговор на тази крачка”.

Освен това Реджеп Ердоган вече се свърза по телефона с лидерите на Индонезия, Иран, Катар, Малайзия, Пакистан, Саудитска Арабия и Тунис, което може да свидетелства за крайната заинтересованост от темата.

По такъв начин, със своето решение американският президент Доналд Тръмп не просто призна онези неща, които са изгодни за САЩ, но и провокира целия арабски свят, настройвайки го против официалния Вашингтон.

Очевидно, че главата на ОИС едва ли ще остави тази тема без внимание и на извънредното събиране може да бъдат предприети най-решителни мерки. По същество Тръмп провокира Близкия Изток към конфликт, но този “тъпак на годината” не се замисли, че близкоизточните лидери могат да бъдат по-умни и ще започнат да притискат САЩ в онези сфери, където имат огромно влияние.

Изобщо, изглежда Тръмп направи глупости и сега едва ли нещо може да се поправи. Искайки да диктуват условията си на целия свят, САЩ зациклиха и преминават онази червена линия, която предизвиква злобата и негодуванието на вчерашните му съюзници. А това едва ли е правилния път за постигане на каквито и да са цели, ако това не е пълната самоизолация от света.Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели


Източник: Политикус.ру
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker