Лавров се пошегува за „руска намеса“ във времето - проект "Сура" или има ли основание за това руският министър?

Pan.bg 21 мар 2018 | 15:17 views (1203) commentaries(0)
img
blitz.bg


Руският външен министър Сергей Лавров се пошегува за „руско вмешателство“ във времето в Япония. Дипломатът е на визита в Страната на изгряващото слънце, където се срещна с японския си колега Таро Коно.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разпространи в социалните мрежи разговора между двамата дипломати по време на работния обяд на японска земя.

„Г-н Лавров, донесохте снега в Япония“, е казал японският външен министър. Необичайно е по това време на годината в азиатската страна да има сняг. „Тъй като не се намесихме във вашите избори, решихме да се намесим във времето“, е отвърнал с усмивка Лавров.

Проект "Сура" - руският аналог на ХААРП

Сура е изследователски център с йоносферен нагревател, разположен близо до град Василсурск, на около 140 км източно от Нижни Новгород, Русия. Създаден е през 1981 г. след положителни резултати в изследванията за горните слоеве на атмосферата, по които е работил и Нобеловият лауерат Виталий Гинзбург.

Сура е един от първите такива комплекси в света. Проектът е започнат с цел да се научи повече за горните слоеве на земната атмосфера и за начина, по който промяната в тях влияе върху по-долните слоеве и съответно върху земния климат. Предмет на изследванията в Сура са атмосферната акустика, поведението на плазмата на големи височини, промяната на йоносферните течения чрез излъчване на нискочестотни сигнали, процесите в земната магнитосфера и влиянието на Слънцето върху планетата. Комплексът се използва и за нагряване на йоносферата.

В началото проектът е бил финансиран главно от съветското министерство на отбраната като част от програмата за геофизични оръжия. След разпада на СССР комплексът работи активно 100 дни в годината поради намаления бюджет на управляващия го Институт за радиофизични изследвания (ИРФИ).

Върху площадка с размери 300 на 300 метра (9 хектара) е разположена антенна решетка от 144 антени, всяка с височина от 20 метра. Към тях се прибавят и три 250 kW излъчвателя. Ефективната мощност на излъчване е 190 MW, а честотата е в диапазона от 4,5 до 9,3 MHz.

Съоръженията от този тип (както американския HAARP, така и европейските EISCAT (European Incoherent Scatter radar site) и SPEAR (Space Plasma Exploration by Active Radar)), са се използвали за увеличаване на обхвата на радарите от противоракетната защита


през Студената война. „Енергизирането“ на йоносферата създава слой, който отразява радиовълните, така че радарите могат да „виждат“ отвъд хоризонта. С развитието на сателитните технологии нуждата от подобни радарни станции отпада.

Други такива съоръжения, собственост на Руската федерация, има край Душанбе (системата „Хоризонт“) и Змийов („УРАН-1“).

Климатичните оръжия не са новост в света и не са привилегия само на САЩ или Русия. Докато военните в Америка се прикриват зад научни проекти за изследване на времето, на Стария континент разработват не една, а цели няколко алтернативи на HAARP. Въпреки че е уж в приятелски отношения с Америка, добрата стара Европа не е забравила, че има битки, в които е добре сама да се пази. Любопитен факт е, че част от страните от Западна Европа отдавна участват в съвместен проект, наречен EISCAT. Може да не сте чували за него, но той е абсолютно достоен противник на HAARP. Притежава също такива възможности за манипулация на йоносферата и може да предава близо 1 GW (1,000,000,000 W) мощност.

Съоръжението се намира недалеч от град Тромсьо в Норвегия е и е разработка на Норвегия, Швеция, Финландия, Япония, Китай, Франция, Германия и, разбира се, Англия Непълна карта на ХААРП инсталации в света (Мобилните инсталации не са включени) localterror.com

Противно на твърденията, че в Русия климатично оръжие не съществува, а България никога не е и чувала за HAARP преди 90-те години на миналия век, това съвсем не е така. Докато страната ни беше в съветската сфера на влияние, някои от най-изтъкнатите български физици участваха в проекта "Сура", първообраз на американските климатични оръжия. Всъщност край Нижни Новгород в Русия все още стои изследователски център с действащ йоносферен нагревател.

Друг е въпросът, че съоръжението е старо, освен това изключително скъпо за поддръжка и макар официално да замрази проекта, Русия отвори нова тайна лаборатия, в която вербува едни от най-добрите си учени, които да работят по поддръжката на ново и по-съвършено климатично оръжие. За което намекна преди години самият Владимир Жириновски с думите „Ще изчезнат континенти и ще загинат 120 милиона за 15 минути. Не се занимавайте с нас“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker