Цветанов: Президентът е част от политиката на БСП с антиевропейско говорене

Pan.bg 16 апр 2018 | 20:41 views (513) commentaries(1)
img 24chasa.bg

Цветан Цветанов СНИМКИ: Валентин Хаджиев и ГЕРБ СНИМКА: 24 часа
Президентът е част от политиката, която прави БСП с антиевроатлантическо говорене и антиевропейско поведение, заяви в Смолян зам.- председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той коментира думите на президента Радев, че страната е станала строителна площадка, на която едва ли не се строи на тъмно. "Най-хубаво е да си президент в България, защото президента само може да са намира кусур, но нищо не зависи от неговите действия. Защото нито носи политическа отговорност, за това което се случва в държавата, нито пък има механизъм и лост тези проблеми да бъдат решени. Имал съм много случаи, в които президента е посещавал определени общини, искал е такива срещи на тъмно с кметовете, без депутати, областни управители. Попитайте тези кметове колко проблеми им е решил той. Аз ще ви дам пример със Свищов, когато имаше преди година среща, ние бяхме изолирани, а след това кмета дойде при нас, за да решаваме проблемите и ги решаваме, въпреки че кмета на Свищов е независим, подкрепен от БСП. Това за нас не означава, че не трябва да решаваме проблемите, защото сме избрани от всички жители на Великотърновска област, независимо кой от коя партия е. Въпросът е дали ти си загрижен за проблемите на хората, или търсиш само политическите коментари, които можеш да даваш публично, без да даваш решения. Аз уважавам президентската институция, имаме различия със сегашния президент, защото той е част от политиката, която прави БСП с антиевроатлантическо говорене и антиевропейско поведение", коментира Цветанов.

На въпрос от медиите дали може като държавния глава да се набира на лост, Цветанов заяви:

Мога да ви гарантирам, че повече ще се набера от президента.

Той критикува индиректно президента и по позицииите му за Сирия. "От задълбоченото заседание, което направи премиера и съвета по сигурност към МС в събота те излязоха с позиция, която не се различава от тази на държавите в ЕС. Смятам, че трябва да имаме единна позиция, поведение на отговорни държавници, а не на политически обременени хора, които защитават чужди интереси, в случая които не кореспондират с интересите на силна и обединена Европа и държавите-членки в НАТО. Когато говорим за предстоящото превъоръжаване на българската армия, покривайки стандартите на НАТО, трябва действително да се


доближаваме колкото е възможно по-бързо до тези 2 % от БВП, защото виждате, че днес света е доста по-различен отколкото преди години. Единствената защита на България и гарантиране целостта на страната ни минава с членството в НАТО и ЕС. Ако някой смята, че има друга форма и начин за гарантиране на целостта на страната ни смятам, че е в голяма заблуда, но виждаме че президента Радев и БСП имат друга посока на говорене", каза Цветанов.

По тежките катастрофи по пътищата Цветанов заяви, че апелира събарните около 30-40 млн. лв. в междуведомствения фонд управляван от министъра на вътрешните работи да бъдат вложени във видеонаблюдение и инфраструктура на невралгични места с концентрация на ПТП.

"Жертвите по пътищата преди време бяха до 1000 на година, намалихме ги до 600. За голямо съжаление в последните няколко години пак се връщаме към нива, които смятахме, че вече сме забравили. Вече има до 670-680 жертви годишно. И действително това най-вече от поведението на всеки на пътя. Това е манталитет", каза Цветанов. Той заяви, че средствата в създадения през 2011 г. фонд за изграждане на инфраструктура за безопасността на пътя се отделят 50 % от глобите на нарушителите на пътя. "Смятам, че в момента трябва да има по-голяма активност от МВР, за да може от този фонд, в който има натрупани доста средства, да се закупуват и инсталират камери навсякъде", заяви Цветанов. Така щял да се промени манталитета с контакт между проверяван и органите на МВР, а с глобите водачите да се дисциплинират и сами да инвестират с парите си във видеонаблюдение. Подготвя се и законодателна промяна по становище на кметове от страната, част от средствата във фонда да се дават на общините, за да могат да инвестират в инфраструктура на невралгични места - пред детски градини и с концентрация на ПТП. "Когато започна да функцrонира този фонд, 2013 г. се бяха събрали околf 15 млн.лв, но искахме да обявим обществена поръчка за цялостно покриване на страната с видеонаблюдение но проекта тогава беше остойностен на доста повече средства.Досега обществена поръчка не е обявявана но има идея да се започне усвояването на тези средства", заяви още Цветанов.

Той направи оглед на ул. „Проф. Асен Василев“ в областния град. Улицата е дълга близо километър, но никога не е била асфалтирана и над 30 години хората газят в кал.

„Аз ще направя всичко възможно да бъде отпуснато целево финансиране за тази подпорна стена. Разбирам от кмета, че няма ли я стената, нищо друго не може да се прави. А ако процедурите при „ВиК“ бъдат обжалвани и забавени, ще търсим допълнителни финансови възможности“, обеща Цветанов.

Жителка на Смолян му подари папка, съдържаща цялата кореспонденция по проблемната улица, всички медийни публикации и Конституцията на Република България.

Зам.- председателят на ГЕРБ е на двудневен рейд в Смолян, Девин и Доспат, за да се срещне с кметовете, общинските съветници и населението по места.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  росс 16 апр 2018, 23:13
   
  5
   
  0

  Поне НЕ Е част от вашата продажна банда американски марионетки, които ви чака скорошен народен съд за държавна измяна!
  Тогава ще видим кво е тва евроГейско семейство и имали то почва у нас!
  ЕвроГейовете от ГЕРБ трябва да бъдат разследвани и съдени за увреждане националната сигурност и застрашаване бъдещето на нацията!

  За такива обвинения едно време бесеха!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker