На хиляди километри от Дамаск и Ню Йорк: Няма да повярвате на какво забутано място ще заседава Съветът за сигурност на ООН днес

Pan.bg 21 апр 2018 | 15:17 views (787) commentaries(0)
img
blitz.bg


Съветът за сигурност на ООН ще заседава в отдалечена ферма в южната част на Швеция днес. Мястото е избрано умишлено с цел да бъдат преодолени дълбоките различия във виждането на участниците за това как да бъде сложен край на войната в Сирия.

Съветът, който обикновено заседава в централата в Ню Йорк, ще се проведе във ферма в Бакара по покана на Швеция, която не е постоянен член на органа. Поканени са 15-те посланици на страните-членки и генералният секретар Антонио Гутереш. Присъствието на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура още не е потвърдено.

Фермата е лятна резиденция на Даг Хамаршелд – втори главен секретар на ООН, починал през 1961 година. Разположена в сърцето на природен резерват, на един хвърлей от Балтийско море, фермата се състои от четири постройки и двор в средата. Тя е напълно обновена през последните години.

Южното крило на фермата служи като лятна резиденция на Шведската академия, която раздава Нобеловата награда за литература.

На хиляди километри и от Ню Йорк и от Дамаск съветът ще разгледа „средствата за подсилване и увеличаване на ефективността на мироопазващите сили на ООН“, се казва в съобщение на шведското правителство. Шведският външен министър Марго Валстрьом приветства решението за провеждана на срещата в Швеция, „където има дълга традиция на мирно предотвратяване и разрешаване на конфликти“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker