Дол към Борисов: Помогнете ни да възстановим правосъдието в региона

Pan.bg 16 май 2018 | 17:04 views (689) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Помогнете ни да възстановим демократично правовия ред и правосъдие в този регион в името на младите хорa, това каза в заключение на краткото си изказване председателят на Европейската народна парти (ЕНП) Жозеф Дол преди срещата на националните лидер от партийното семейство в резиденция "Бояна". Дол добави, че това не е лесна задача.

Тук сме, за да подкрепим нашия приятел, но това, което не се познава достатъчно добре от Европа, са Западните Балкани, каза Дол. "Ние имаме общ географски район и в наш интерес е това да е един сигурен и проспериращ регион. Това е целта на днешната среща в София. Балканите винаги били интерес за ЕНП, Балканите са в границите на Европа", каза още Дол.

Борисов каза, че не срещата на ЕНП "не говорим за ляво и дясно". Той благодари на лидерите на всички страни, които са дошли в София. Утре предстои срещата ЕС - Балкани в рамките на българското европредседателство. Борисов каза, че не е вярвал, че може да сложи въпроса за присъединяване на останалите страни от Балканите към ЕС на масата за преговори. "В последните 20 години този регион е генерирал толкова смърт", напомни премиерът. Според него рискът за ЕС от присъединяване на регион с БВП колкото на Словакия и население колкото Румъния е никакъв.

Борисов каза, че по-притеснителни неща се случват в Италия, където се говори за отписване на външен дълг и излизане от еврозоната. Той изрази притеснения и от провала на ядреното споразумение с Иран и търговското споразумение със САЩ, както и случващото се в Израел.

"Ако не обгрижим Западните Балкани и не им помогнем, няма защо да се сърдим, че влиянието на Русия, Китай, Саудитска Арабия нараства. Трябва да покажем, че Балканите са не по-малко цивилизовани от двете Кореи", каза още Борисов, преди да започне заседанието на ЕНП.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker