Бивш германски канцлер: САЩ са срещу „Северен поток“ 2, за да продават втечнен газ в Европейския съюз!

Pan.bg 26 май 2018 | 05:33 views (676) commentaries(0)
img
pik.bg


Съпротивата срещу газопровода „Северен поток“ 2 е свързана с икономически интереси на конкуренти, включително на САЩ. Това заяви на работна закуска в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург бившият германски канцлер и председател на съвета на директорите на компанията оператор Nord Stream 2 Герхард Шрьодер, цитиран от БТА.„САЩ се стремят да поставят прът в колелата на този проект, изобщо не проявяват солидарност с ЕС, а действат в името на собствените си икономически интереси, опитвайки се да попречат на изпълнението на проекта „Северен поток“ 2“, каза той. По думите му необходимо е само да се погледне начинът, по който американският президент Доналд Тръмп се стреми да налага санкции, за да стане ясно, че „въпросът е да се продава американски втечнен природен газ на европейския пазар, независимо дали характеристиките му отговарят на газопреработващите мощности на Европа или не".

Бившият канцлер също така изрази надежда, че Европейският съюз ще успее да се противопостави на САЩ и да защити „Северен поток“ 2.

„САЩ ни дават нови примери на ловкост и маневриране, но действията им няма да останат без отговор. Надявам се, че ЕС ще намери сили в себе си да запази привързаността си към този проект и няма да следва линията на Америка“, заяви Шрьодер.

Той подчерта, че този проект е необходим на Европа не само от гледна точка на енергийната сигурност, но и за създаване на нови работни места. Шрьодер припомни, че миналата седмица са приключили подготвителните дейности за полагане на газопровода и скоро ще започнат строителните работи, посочва още БТА.

Проектът „Северен поток“ 2 предвижда изграждането на две линии на газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Общата стойност на тръбопровода се оценява на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта е руският газов холдинг „Газпром“. Европейски партньори по проекта са германските компании Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker