Аятолах Хаменей заплаши ЕС. И какво от това?

Pan.bg 27 май 2018 | 08:20 views (461) commentaries(0)
img
dw.com
В своята последна реч аятолах Али Хаменей отправи остра критика срещу САЩ и постави на ЕС седем условия, за да се придържа Иран занапред към ядреното споразумение. Само че Техеран е в много неизгодна позиция.

Iran Ali Chamene’i, religiöser Führer (Mehr News)

Коментар на Ямшед Барзегар:

От последната реч на аятолах Али Хаменей, духовния водач на ислямската република Иран, в съзнанието остава само едно изречение: "САЩ просто отново ще загубят, както известната котка от филма Том и Джери. Ние не се съмняваме дори за секунда, че врагът ще бъде победен. И всеки, който познава учението на исляма, знае това".

Али Хаменей и преди се е позовавал на американския анимационен филм за Том и Джери, за да илюстрира слабостта на САЩ. Том е котката, която така и не успява да хване мишката Джери - въпреки огромните си усилия.

На среща с бившия ирански президент Махмуд Ахмадинеджад преди седем години Али Хаменей заяви: "Като погледнем Америка, неволно се сещаме за котката Том. Много акционизъм, много шум, много усилия, но резултатът остава под собствените очаквания и тези на зрителите. Всичко зависи от това колко си хитър".


Иран е в неизгодна позиция

И наистина. С хитрост и лукавост Иран успяваше дълго време да заобикаля санкциите. Но този нечестен петролен, стоков и финансов бизнес доведе до неимоверна корупция в иранската икономика. В крайна сметка обаче "рекетьорските санкции", както дословно се изрази Али Хаменей, доведоха до това Иран да обяви готовност за прекратяване на своята ядрена програма.

Човек не бива да взема насериозно новата препратка на Али Хаменей към филма Том и Джери и прогнозата му за скорошното "поражение" на САЩ. Не бива да се вземат насериозно и "седемте условия", които Хаменей постави на ЕС, за да продължи Иран да се придържа към ядреното споразумение. На практика те няма да имат никакви последствия, въпреки че прозвучаха като отхвърляне на по-нататъшни преговори с ЕС. Тъкмо напротив - иранските преговарящи ще направят всичко възможно, за да получат поне принципни гаранции от европейците.

От гледна точка на вътрешнополитическите трудности, Иран не може да отхвърли предложенията за преговори и да заплаши с подновяване на обогатяването на уран. Али Хаменей може да си говори остро и да поставя условия, които изглеждат неизпълними. Това обаче няма да промени нищо.

Със своето последно
изказване духовният водач на Ислямска Република Иран постига само едно нещо: той усложнява живота на хора като върховната представителка на ЕС за външната политика Федерика Могерини и улеснява живота на хора като Доналд Тръмп. По всяка вероятност Али Хаменей ще се опита да излезе от тази ситуация като произнесе скоро нова реч, в която отново ще каже, че понякога е по-добре да отстъпиш, за да триумфираш накрая.

Истории за котки и мишки

Иранското правителство няма да получи подходящото вдъхновение от анимационния филм за котката Том и мишката Джери. Ако пък иска, подобно на духовния водач, непременно да се придържа към котешки истории, му препоръчвам приказката "Мишката и котката" на Обейд Закани от Персийското средновековие. В тази история мишките героично се възправят срещу една котка. Накрая обаче котката ги изяжда.

Дата 26.05.2018
Автор Ямшед Барзегар
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker