Академик направи Екатерина Захариева на две стотинки! Георги Марков: Като я видя, настръхвам - договорът за името на Македония е провокация срещу нас

Pan.bg 20 юни 2018 | 00:13 views (1381) commentaries(8)
img
pik.bg


Акад. Георги Марков разби на пух и прах външния ни министър Екатерина Захариева заради договора между Гърция и Скопие и новото име на Македония - Северна Македония. В интервю за "Епицентър" историкът е категоричен, че изборът на мястото, където беше подписан документа е провокация срещу България."За разлика от политиците, аз не съм оптимист. Те бързат. Външната министърка Захариева дори определи дата, когато Северна Македония трябва да е в НАТО. Целият въпрос е Македония да бъде вкарана в НАТО с моркова на Европейския съюз. Ние трябва да подкрепяме Република Македония, но не и за сметка на нашата история. Защото самото място, където онзи ден се подписа договора Македония – Гърция е една провокация спрямо българската история. Срещата беше на брега на Преспанското езиро, където е остров Св. Ахил с гроба на цар Самуил. Гърците постигнаха своето за наша сметка! В титова Югославия, когато Югославия беше в добри отношения с Гърция и в не толкова добри с България, от Белград не позволяваха на скопските историци да стигат до Александър Велики, а само до цар Самуил. След 90-та година те се втурнаха в антична Македония. Но сега гърците минаха в контранастъпление и ги върнаха в положението до 1991 г. - ако имате някаква история, то вижте там от цар Самуил към Братя Миладинови! Това е за сметка на българската история. Политиците натискат историците, вменяват им някаква политическа коректност, това е новата цензура", казва акад. Марков.

"Ние трябва да кажем така на Скопие – имате история, но след Втората световна война. Бащата на македонската нация е маршал Тито. Той я създаде по модел на Коминтерна", смята историкът.

"Това че Зоран Заев положи цветя на паметника на Цар Самуил заедно с Бойко Борисов нищо не означава. Това е само един жест. Те искат да преодолеят съпротивата на Гърция за НАТО и ЕС.

"Договорът, който Заев и Ципрас подписаха, води до признаване на македонски език и македонска нация, нещо, с което ние не можем да се съгласим. Нещо повече, води и до териториални претенции, защото какво означава Северна Македония?! Че Пиринска Македония е Североизточна Македония според Букурещкия договор от 1913 г., когато Македония е разпокъсана на Пиринска, Вардарска и Беломорска или Егейска. Утре като влязат в Европейския съюз


нали ще поставят въпроса за някакви малцинствени права, нали ще изпратят еврокомисари и ние като по времето на Сталин и на Коминтерна ще си пренаписваме историята", възмущава се Георги Марков

"Единият договор противоречи на другия - този с Гърция, който признава македонската нация и езика и този с България, където това не се признава. Българските политици са еднодневки, те не мислят в перспектива. Повтарят грешките на Георги Димитров и на Коминтерна, които Тодор Живков на Мартенския пленум през 1963 г. донякъде успя да поправи. Ние не можем да отстъпваме историята си, за да гледаме напред в бъдещето. Няма как да разделим Братя Миладинови. Тезата трябва да е такава – да, имате право на самоопределение, но това, че днес вие се определяте като македонци, не означава, че вашите баби и дядовци не са били българи. Не им ровете в гробовете! Но политиците не мислят. Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час! Направи една комисия, но историците в нея до един са минали през външно министерство. Те са историци – дипломати", продължава историкът.

"Ето – за Охридската архиепископия. Аз също искам да им подадем ръка, но те пращат покана за честване на 1000-годишнина от Македонската охридска архиепископия! Моля!? Тя е българска! Василий II Българоубиец е издал съответния документ. Как може да отидат нашите митрополити! Те продължават - цар Самуил бил македонец! Затова не участвам в разни проекти понеже познавам историците. Преди три години имаше една среща в Скопие, казвам – я да видим кой участва. Начело – Блаже Ристовски, академикът, който е заклет титовист и антибългарин. А правителството вика – давайте да се помиряваме, стига сте ровили. Тъжно е, че политиците не четат историята, те си въобразяват, че историята започва с тях и ще свърши с тях. Това няма как да стане!", кадегоричен е академик Георги Марков.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  редови дебил 20 юни 2018, 00:29
   
  15
   
  0

  Зоран Заев е положил цветя на гробана цар Самуил защото според македонците Самуил е македонски цар. Това не го ли знаят нашите тъпоглави малоумници. И се радват говедата и си мислят че с тези цветя Зоран Заев почита български цар. ТАПАЦИ.

 2. #2
  Идиот 20 юни 2018, 02:54
   
  12
   
  0

  Абе какви македонци са днешните македонци,те са се преселели там от България когато е била велика, Александър Македонски да ме е говорил български..Когато България е създадена вече от 1000 години не е имало и един македонец от времето на македонски по тези земи.?

 3. #3
  Така е 20 юни 2018, 06:32
   
  14
   
  0

  Те(политиците) ни, не само историята ни не знаят..... дори не се интересуват, не им дреме за това. Ако някой си мисли че това го правят безплатно..... Това тичане, това говорене за Западните Балкани тези хора няма как да го правят безплатно. Ето това е обидното, продава се историята, продава се държавата, а ние им ръкопляскаме.

 4. #4
  зелен фасул 20 юни 2018, 08:21
   
  6
   
  0

  "външния ни министър Екатерина Захариева,Външната министърка Захариева" Кое от двете? Или излиза,че Екатерина е джендърка?

 5. #5
  THUNDER 20 юни 2018, 08:58
   
  6
   
  0

  Отговор на коментар: #4

  Съждението е напълно вярно. 6. #6
  Новопръкнало се 20 юни 2018, 09:16
   
  7
   
  1

  Отговор на коментар: #4

  Преди 40 години имаше учителки,лекарки,работнички,професорки,,министърки...........Сега има едномногополови джендъри.Захариева е точно такова новопръкнало се същество.

 7. #7
  Тая муха-очиларка 20 юни 2018, 10:08
   
  5
   
  0

  Значи по отношение на средновековната и новата история спрямо македонците ние сме много дипломатични,меки,обтекаеми и отстъпчиви.Точно тук трябва да сме безкомпромисни и църквата ни дава пример и показва каква е истината.Ние се правим на цербери спрямо древната и античната история на Македония,тоест на умряло куче .....нож вадим и по този начин играем по свирката на гърците и им отваряме възможност след време да претендират и за Филипополис,тоeст Пловдив.Държавата на Филип Македонски е включвала част от днешна Албания,днешна Македония,половината от България и цялата Одринска Тракия в т.ч. и Цариград.Видно е,че по-голямата част от античната македонска държава въобще не е била в днешна Гърция - я има 20-30%,я няма.Откъде-накъде тогава гърчорите ще претендират,че са единстваните наследници на древните и античните македонци?Това по отношение на територията на антична Македония.По отношение на етноса пък гърците въобще нямат основания за никакави,никакви претенции.Древните и антични македонци са живяли 800-1000 години като съседи на гърците и.....въобще не са станали гърци,а до владичеството на Рим са били македонци и са говорили на македонски.Безброй са писмените свидетелства,че гърците са имали македонците за варвари.След 6-ти век не само Македония,а цяла континентална Гърция е залята от славяни,в т.ч. и Пелопонес.Гърците са окупатори на тази част от Македония ,която днес е в техни ръце.От древността та чак до 1922г. Македония не е била населявана от гръцки етнос с изключение на Солун.Дори и в Солун гърците в началото на 20-ти век не са мнозинство.В гръцката част на днешна Македония през първата четвърт на 20-ти век е извършено етническо прочистване,граничещо с геноцид и гърците са гузни.След 1922г. от Измирско в Мала Азия са домъкнати 1 млн. азиатски гърци,нямащи нищо общо с автохтонното население на Македония.Сега тия "палкарета" са най-пенливите
  гърчори-шовинисти.Всъщност ако ги попитате къде са гробовете на пра-пра дядовците им ....захапват пръст и могат на парцали.Това не им пречи обаче вече близо 100 години да унищожават българските следи в Македония ,включително и гробищата....А иначе се тупат,че са най-истинските православни.Гръцката теза,че Македония винаги е била гръцка е опашата,безпардонна ,фанариотска лъжа!Приемници на античното наследство на македонците в по-голяма степен са албанци,днешни македонци,българи и даже Турция.Нито днешните македонци ще проговорят на античкия македонски език,нито ние пък ще проговорим на тракийски.Какъв ни е проблема, та вместо да подкрепяме македонците и също и ние да сме наследници на Антична Македония......,ние не само се отричаме, а дефакто подкрепяме паликаретата?Тая муха-очиларка Захариева нима не знае,че гърците си присвояват Орфей и тракийското ни наследство?А не и ли е известно,че гърците от над 20 години присвоянат типични македонски хора и мелодии и ги обявявят за гръцки ? Тая смръдла не знае ли,че гърците присвоявят и българския архитектурен стил от Възръжданета и го обявяват за гръцки от Македония ?За какво плащаме на дипломатическа мисия в Гърция след като са слепи,безхаберн и си траят?

 8. #8
  БНА 20 юни 2018, 13:12
   
  4
   
  0

  Напълно съм съгласен ,че тази струва 2 стотинки.Захариева се очерта като по -''безгръбначна'' и от лицето Николай Младенов...

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker