Le Journal de Montréal: Япония заплашва да скъса със САЩ в съюз с Русия и Китай

Pan.bg 19 сеп 2018 | 02:03 views (555) commentaries(0)
img
blitz.bg/


Отношенията между Япония и Русия винаги са били лоши заради Курилските острови, но в последно време се наблюдава сближаване, пише Le Journal de Montréal, цитиран от Поглед.инфо. Преди всичко двете страни виждат в това своята изгода, а също така самите САЩ губят своето влияние в региона заради политиката на изолационизъм.

Тази седмица Русия и Япония проведоха много плодотворни преговори във Владивосток, пише журналистът от Le Journal de Montréal Лоик Тасе. Достигна се до това, че имаше възможност да се подпише мирен договор между тях, а руските медии заговориха за хипотетичен военен алианс между Русия, Китай и Япония. Засега този съюз е по-скоро игра на въображението, отколкото реалност, но последните промени в отношенията между страните откриват перспективи, които доскоро изглеждаха невероятни, отбелязва авторът на статията.

Военните и икономическите връзки между Япония и САЩ са крайно силни, смята журналистът. Периодично японците се изказват против присъствието на американски бази на своя територия, но като цяло отношенията между тях остават здрави. САЩ търсеха за себе си съюзник в региона по време на Корейската война и Япония бе подходяща за целта, предвид нейната близост до Корея и установяването на властта на комунистите в съседен Китай.

Що се отнася до отношенията между Япония и Русия, то те винаги са били лоши заради присъединяването на Курилите към Русия, което Япония никога не е призанавала. Заради конфликта около островите Япония инвестирала много малко в Русия, макар обективно японските компании да могат да извлекат изгода от огромните природни ресурси, които Сибир притежава.

Сега ситуацията се е променила, още повече, че Путин предложи на Япония да подпише мирен договор без каквито и да е предварителни условия, а също така заяви, че е готов да разгледа различни варианти за разрешаването на проблема около Курилите. Министър-председателят на Япония на свой ред заяви, че до края на годината може би ще има повод за нови заявления по този въпрос.

Както предполага авторът на статията, Курилите могат да станат зона, свободна за търговия. Може да бъде установено съвместно управление на двете страни. Освен това според журналиста те се вписват прекрасно в китайската концепция на Новия път на коприната.

Разрешението на конфликта между двете Кореи все повече излиза изпод контрола на САЩ, пише изданието. С това се занимават Москва и Пекин.
И следващата крачка за тях е да отделят Япония от САЩ. И Япония има интерес от сближаването с Русия: например Москва може да помогне на Токио да снижи влиянието на Пекин.
„Колкото повече САЩ ще следват пътя на изолационизма, толкова повече техните съюзници по целия свят ще търсят нови съюзи“, прави извода журналистът от Le Journal de Montréal.


T
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker