В Русия: Само чудо може да спаси Ангела Меркел

Pan.bg 16 окт 2018 | 06:16 views (556) commentaries(0)
img
pik.bg


Само чудо може да спаси Ангела Меркел. Това е констатацията на руския ежедневник „Взгляд“, цитиран от „Фокус“. Изданието посвещава обширен материал на темата за изборите за Баварски парламент..Резултатите от неделните избори за местния Баварски парламент са всъщност от общо немско значение, се посочва в материала..

Те се оказаха нов и много болезнен удар за цялата партийна система на страната, за управляващата германска коалиция и лично за Ангела Меркел. Ако успее да остане на власт до края на годината, това ще бъде почти чудо.

Бавария не само е най-голямата и най-богата немска провинция, тя е ключово звено в цяла Европа. Ако започнат сътресения в тази най-стабилна и силна част от Германия, то скоро ще се усетят в Берлин, а след това и на европейско ниво. И това не е преувеличение.

В неделя се случи най-важното събитие за цялата следвоенна история на Бавария: Християн-социалния съюз (ХСС), който управляваше провинцията през цялата тази епоха, загуби абсолютно мнозинство в местния парламент - Ландтага. Разбира се, следва да се припомни, че през 50-те години ХСС също нямаше мнозинство, но тогава имаше партии вдясно от него в Ландтага, което в Германия от началото на 60-те години просто е невъзможно. И единственото време, откакто ХСС получи недостатъчно гласове, се случи преди 10 години, когато на партията не ѝ достигнаха две места, за да получи мнозинство в 187-месният Ландтаг.

В резултат на текущите избори ХСС ще има 85 от 205 места - т.е. за формирането на правителството ще са необходими 18 депутати. В същото време още пет партии влязоха в местния парламент, но с една от тях, тази, която застава в дясно от ХСС - "Алтернатива за Германия", баварските партии не биха се съюзили. Това е тема табу за всяка немска партия, която все още се представя като системна партия.Това означава, че за сегашния баварски елит, който не може да си представи живота без ХСС, идва моментът на истината: те трябва да изберат за себе си не младши, а сериозен партньор. Ясно е, че в Мюнхен те ще излязат с вариант на новата коалиция, а Бавария няма да остане без власт, но на федерално ниво, баварските избори ще имат сериозни последици.

В Берлин ХСС е част от управляващата коалиция с по-голямата си сестра


- Християндемократическия съюз (ХДС), която няма свой баварски клон, считайки го за независими от ХСС заедно с Германската социалдемократическата партия (ГСДП). Социалдемократите насилствено бяха принудени да подновят "голямата коалиция", когато след изборите в Германия преди една година загубиха много гласове и бяха настроени да минат в опозиция, за да спрат по-нататъшната загуба на влиянието си.

Но не отидоха в опозиция - Президентът Щайнмайер убеди членовете на партията да останат при Меркел. Очевидно ги заплаши с криза в Германия и в цяла Европа в случай на техния отказ. В действителност, ГСДП беше жертва на "германското единство". Но не териториално, а единство на елитите. И сега плащат сметката си - гласоподавателите просто се отвръщат от тях.

Според германските проучвания те загубиха второто място за сметка на "Алтернатива за Германия" - едва 17% от германците вече подкрепят ГСДП. В Бавария ГСДП завърши на пето място - с малко по-малко от 10% от гласовете. Хората ги изоставиха за сметка на Зелените, които станаха втората сила в Бавария (17.5), точно както направиха избирателите на ХСС за сметка на Алтернатива за Германия (която получи 10.2%). Но ако за ХСС загубата от 10% в сравнение с предходните избори е болезнена, но не фатална, то за ГСДП ситуацията е много по-лоша.

Въпросът не е, че в Бавария ГСДП е загубил повече от половината от избирателите, но че тенденцията на деградацията на партията на германско ниво се потвърди. Не е нужно да бъдеш пророк, за да предвидиш в обозримо бъдеще оттеглянето на най-старата партия в Германия от непромененото ѝ положение на една от двете основни партии на Германия до третата и дори четвъртата сила. Тя е изпреварена не само от "Алтернатива за Германия", но и задмината от съперници на условно левия фланг. Това са не само Зелените, но и Левите, в чийто редове бившия им лидер Сара Вагенкнехт, която създаде движението "Подем", заявявайки статута на новата основна сила на целия ляв спектър и конкурент на Алтернатива за Германия (заради нейната антиемигрантска реторика). Това означава, че сега пред социалдемократите не въпроса за властта, а за политическото оцеляване.


Поражението в Бавария може по този начин да предизвика криза в редиците на ГСДП и колапс на управляващата в Берлин коалиция. Сривът на коалицията почти автоматично ще доведе до предсрочни избори.

Но дори и ако лидерът на ГСДП Андреа Налес съумее да съхрани ръководството на партията и участието й в алианса с ХДС-ХСС, тогава ударът на правителството на Меркел може да бъде засегнат от другата страна - от баварците. ХСС със сигурност ще анализира загубата на гласове на изборите на 14 октомври. И до какви изводи ще дойде той?

Баварският премиер Марк Зьодер заема поста по-малко от шест месеца, а лидерът на партията остава неговият предшественик Хорст Зеехофер, който отиде през пролетта в Берлин като федерален министър на вътрешните работи. Несъгласието на Меркел с Зеехофер отдавна не е тайна: баварците са против миграционната политика на канцлера (между другото има противоречия по отношение на отношенията с Русия, но те не се публикуват).

Зеехофер не се страхуваше да защити позицията си и почти ултимативно да говори с Меркел. Но това не помогна на партията му на местните избори. Това означава, че трябва да направят заключение в ХСС, че избирателите са настроени към Меркел още по-негативно от ръководството на баварската партия. И какво да правят? Да сменят от поста Хорст Зеехофер или да прекъснат съюза с ХДС?.

Вторият вариант все още изглежда малко вероятен, но в условията ако не на разпад, то на корозия на целия немски политически пейзаж, шансовете за него нарастват.

В случай на "развод" на ХСС с ХДС "голямата коалиция" в Берлин ще се срине - и само нова коалиция, създадена от собствената ѝ партия може да спаси Ангела Меркел.

Шансовете да се създаде коалиция със Зелените или свободните демократи е малък - никой не иска да изразходва политическия си капитал, за да запази властта на Меркел.

Тоест, ако се формира такава коалиция, тогава новият коалиционен партньор ще поиска оставката на канцлера. Това означава нов кандидат за поста на канцлера. Ще се съгласи ли на това партията на Меркел? А къде ще отиде самата тя?

В крайна сметка, алтернативата ще са едни предсрочни парламентарни избори, в които ХДС ще загубят гласове. Нещо повече, на тези избори партията определено няма да бъде водена от Меркел: партията неизбежно ще я замени с един от кандидатите, които понастоящем се обсъждат.

Но във всички случаи, предсрочните избори са най-лошата възможност за ХДС. Така че, ако се появи въпросът как да се отърват от Меркел, като я заменят като канцлер и партиен лидер или чрез нови парламентарни избори, ХДС без съмнение ще избере първия вариант.

Така че следващият конгрес на ХДС през декември може да означава сбогом на Ангела Меркел.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker