Назарбаев сравни международната обстановка с Карибската криза от 60-те

Pan.bg 19 окт 2018 | 21:44 views (352) commentaries(0)
img fakti.bg


Президентът на Казахстан взе участие в 12-та Среща на високо равнище на Форума „Азия-Европа” в Брюксел

На 19 октомври 2018 година президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев взе участие в 12-та Среща на високо равнище на Форума „Азия-Европа” (АСЕМ) в Брюксел в рамките на работното си посещение в Белгия.

По време на изказването на сесията на Форума президентът на Казахстан отбеляза, че с оглед повишена кофликтност и ръста на санкционни и търговски войни сегашната международна икономическа и политическа обстановка може да се сравни с Карибската криза от 1960-те години.

Президентът отбеляза отсъствието на нужното внимание от страна на международната общност към проблемите в Сирия, Украйна и други държави, въвлечени в конфликти. Освен това, президентът засегна въпроса с международния тероризъм, който днес е главен световен проблем. По негово мнение, международният тероризъм ще остане проблем и засега има заплаха от разпространение на балистични ракети.

Н.Назарбаев призова участниците в Срещата на високо равнище на АСЕМ да подтикнат САЩ, Русия, Китай и Европейски съюз да намерят решение за съществуващите разногласия в света.

В завършение президентът на Казахстан Н.Назарбаев още веднъж потвърди готовността на Казахстан активно да участва в партньорство, насочено към противодействие на глобалните предизвикателства на Азия и Европа, а също да се търсят общи пътища за борба с тероризма, призова всички държави към диалог и предложи Астана да стане платформа за провеждане на преговори.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker