Александър Вучич алармира: Регионът е застрашен, ако се създаде косовска армия

Pan.bg 20 окт 2018 | 05:15 views (269) commentaries(0)
img
pik.bg


Създаването на Косовска армия ще изложи на риск мира в региона“ е заявил сръбския президент Александър Вучич, цитиран от AFP, цитирна от "Фокус". Предупреждението дойде ден след като Косово предприе първите стъпки за създаване на собствена армия, десет години след обявяването на независимост, въпреки яростната опозиция на етническото сръбско малцинство и самата Сърбия.

От края на войната през 1998-1999 г. между въоръжените сили на Сърбия и етническите албански партизани, международните сили под ръководството на НАТО (КФОР) са натоварени със сигурността в Косово.Повече от 4000 военнослужещи на КФОР понастоящем са разположени на територията на Косово, чиято независимост е призната от повече от 110 държави, но не от Сърбия, която все още смята, че то е нейна южна провинция.

Откакто едностранно обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., Косово се опитва да създаде своя собствена армия, но тези усилия са посрещани винаги остро от Сърбия, която има решаващо влияние върху косовското сръбско малцинство и техните депутати в парламента.

След като се срещна с официалния представител на Държавния департамент на САЩ Матю Палмър, Вучич заяви, че е призовал САЩ, силен поддръжник на независимостта на Косово, "да разбере, че армията може да застраши мира и стабилността и да доведе до трагични последици".

"Ще бъдем изправени пред голяма беда и поставени в ъгъла ... ако политиката за създаване на косовска армия ... продължи", каза Вучич пред репортери.

Парламентът в Прищина прие в четвъртък три законопроекта, полагащи основите за превръщането на косовските сили за сигурност (КСС) – специализирани сили, предназначени да реагират на бедствия, в редовна армия.

Стъпката е насочена към избягване на необходимостта от конституционна промяна за законно въвеждане на въоръжени сили - мярка, която изисква мнозинство от две трети от етническите албанци и 20-те неалбански депутати, половината от които са етнически сърби. Сръбските депутати блокират всяка подобна инициатива в миналото.

НАТО многократно е заявявало, че би предпочела КСС да се превърне в редовна армия чрез конституционни промени и "в консултация с всички общности в Косово".

"НАТО подкрепя развитието на Силите за сигурност на Косово в рамките на текущия мандат", каза пред агенцията по-рано в петък в Брюксел представител на НАТО.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker