ЕП гласува: Малцинствата да имат равни права в целия Е

Pan.bg 13 ное 2018 | 20:04 views (361) commentaries(3)
img
dir.bg


Европарламентът прикани държавите членки да прекратят дискриминационните практики

Лицата, принадлежащи към национални малцинства, трябва да имат равни културни, езикови и образователни права. Да се сложи край на "липсата на гражданство" и гарантиране на пълни човешки права за ромското население. За това призова днес Европейският парламент.

В отговор на продължаващата дискриминация Европейският парламент призовава за общи правила, гарантиращи правата на всички национални малцинства, които да се спазват в целия ЕС. Евродепутатите призовават Европейската комисия да изготви директива за минимални стандарти за малцинствата в Европа, която да съдържа измерими етапни цели и мерки за прекратяване на дискриминацията от страна на държавите членки, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

В незаконодателна резолюция, приета във вторник с 489 гласа "за", срещу 112 гласа "против" и 73 гласа "въздържал се", евродепутатите призовават за общо определение за малцинства и препоръчват приемането на дефиницията, залегнала в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ).

Евродепутатите подчертават, че държавите на ЕС трябва да гарантират равни културни, езикови и образователни права на националните малцинства, които представляват 8% от гражданите на ЕС. В резолюцията те подчертават нуждата от реформа на системата на ЕС за защита на малцинствата, която трябва да бъде съпроводена от оценка на политиките в държавите членки в тази област.

Правата на ромското население

Резолюцията изразява дълбока загриженост поради броя на ромите без гражданство в Европа, които често биват маргинализирани. Евродепутатите призовават държавите членки да сложат край на случаите с липсата на гражданство на тази малцинствена група, за да гарантират, че те могат да се ползват с основните си човешки права.

Защита и популяризиране на малцинствените езици

Евродепутатите подчертават важността на защитата и популяризирането на регионалните и малцинствените езици. Около 10% от населението на ЕС понастоящем говори малцинствен език. Текстът насърчава Европейската комисия и държавите членки да предприемат мерки, които да гарантират, че регионалните и малцинствени езици са представени в учебните програми и медиите.

"Нашата най-важна цел е да намалим речта на омразата и проблемите, които произтичат от нея. Всички европейски граждани трябва да могат да използват майчиния си език без страх на улицата и на обществените места. Искаме да изградим мостове между културата на мнозинството и на малцинствата, така че те да се приемат и подкрепят взаимно. ЕС трябва да зачита своето езиково и културно разнообразие",


изтъкна докладчикът Йозеф Наги (ЕНП, Словакия).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Георги Ковачев_ 13 ное 2018, 21:02
   
  12
   
  0

  Правата, та правата! А равните задължения кога?

 2. #2
  Borei 13 ное 2018, 22:06
   
  7
   
  1

  "Правата на ромското население..."

  са да паразитират , да бягат от училище или ако посещават, то да си бъркат в носа и да гледат в тавана, да започнат сексуални връзки още на малолетна възраст, без никакви защити от бременност и да раждат, да раждат, да раждат... и постоянно да реват за помощи, че са им малко, понеже имали 15 деца на жена, да пищят "по етажите" на ЕС и на разните международни организации, че живеят в мизерия.... Но не се сещат да работят нещо си? А то не им й трябва, докато има такива зелени тикви в ЕС, които рекетират работното население, да храни тези мързеливци.... Получават постоянно разни пари и помощи, за да продължат да се размножават. Родени в България, говорят нашият език, като марсианци, които вчера са кацнали в нашата страна. Защо тогава са български граждани? Те не признават и нашата полиция за авторитет и орган на реда. Бият се и хапят полицаите, като диваци....

  Да си хващат каруците и коня и хайде в Индия! Тези действително са марсианци в Европа. Нямат нищо общо с този континент!

  А по отношение на този ЕП, няма нужда да ми казват, кой какви права имал!
  Ние сме си отделна страна и не ме интересуват някакви си чужденци, които се събрали някъде си и са се изказали по някакви си въпроси!

  И друго! Същите тези знаят много добре от разните официални анализи и статистики на нашата демография, че иммено българският етнос загива с огромна скорост! И вместо да измислят нещо разумно и някаква "демократична" помощ за нас, те се загрижили за ромското мнозинство? Нека си ги вземат при тях и всеки от тези структури на ЕС да си раздели дебелата заплата и другите привилегии демократично по равно с ромите, може да си ги покани в тях и да ги храни и отглежда у тях си. Тогава ще получат практически и нагледно "демократичният опит", който имаме ние с този народ!

 3. #3
  Geocom 14 ное 2018, 13:36
   
  2
   
  0

  Текстът насърчава Европейската комисия и държавите членки да предприемат мерки, които да гарантират, че регионалните и малцинствени езици са представени в учебните програми и медиите.

  Хайде пак за правата на циганите - сигурно поляците са повече от циганите в Германия - дали ще въведат изучаване на полски в германските училища или пък турски или пък румънски и български - едва ли но задължително ще има цигански и арабски.

  Или това ще важи май само за нас и румънците - като са толкова загрижени за циганите защо ги изгониха от Франция.

  Унищожението на Европа продължава с пълна сила.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker