Libération: За разлика от съюзниците си, Франция не се нахвърля с обвинения, а води диалог с Русия

Pan.bg 15 ное 2018 | 23:27 views (431) commentaries(0)
img
pogled.info


През последните години в света все по-остра става заплахата от кибер война. Но ако някои страни, като САЩ и техните съюзници, се държат агресивно и публично обвиняват и засрамват предполагаемите нарушители, между които често се споменава Русия, то Франция действа по-тънко, пише Libération. Париж предпочита да укрепва позицията си и да създава преки канали за комуникация за регулиране на кризисните моменти.

На 4 октомври Великобритания, Австралия, Канада и Холандия обвиниха руското ГРУ за няколко кибератаки, състояли се през последните години. Същия ден САЩ издигнаха наказателни обвинения срещу седем служители на ведомството, като заявиха, че са участвали в хакерски атаки срещу международни анти-допингови и други организации. През цялото това време Франция мълча и едва в края на деня МВнР на страната публикува комюнике с "много внимателно обмислени формулировки", пише Libération.

Така Париж заяви, че са отправени много сериозни обвинения и че той "изразява пълната си солидарност със своите съюзници". От своя страна Франция не повдигна обвинения срещу Русия.

Според изданието, това говори за стратегически разногласия на Запада, формирани след редица гръмки кибер атаки, включително пробива на електронната кореспонденция на членове на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ, както и вирусите WannaCry, който няколко месеца по-късно Вашингтон приписа на Северна Корея, и NotPetya, за който обвиниха Русия. И ако Съединените щати и техните приятели от съюза на разузнаванията Five Eyes („Пет двойки очи“) Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания, както и повечето членове на НАТО предпочитат по-агресивен и публично ориентиран подход, то Франция все повече се превръща в изключение.

Не, Париж също не е безразличен към заплахите в киберпространството, особено заплахите от този род, за които неговите съюзници непрекъснато обвиняват Кремъл, подчертава изданието. Напротив, Франция много сериозно възприема риска от нападение на компютърните системи на ключови инфраструктури. WannaCry се разпространи много бързо и удари британските болници, а NotPetya, чиято цел беше Украйна, "засегна" и голямата френска фирма за производство на строителни материали Saint-Gobain, която днес оценява загубите си на €300 милиона.

Днес, разбира се, няма никакво "кибервоенно право", затова е много проблематично да се регулира поведението на държавите в киберпространството, отбелязва вестникът. Оказва се обаче, че под патронажа на министерството на външните работи Париж вече води "двустранни диалози за кибернетична сигурност" със САЩ, Китай, Индия,


Бразилия и Япония и главно с "редица ключови страни", сред които се споменава Русия. В този формат Франция се надява да "обсъди план за политическо споразумение, с което да избегне най-дестабилизиращите и опасни действия".

Инцидентът с вируса NotPetya показа важността на специалните канали за сигурност, с помощта на които биха могли да се обсъждат кризисни ситуации. Затова по време на срещата между Владимир Путин и Емануел Макрон в Москва лидерите решиха да създадат "смесена работна група за киберсигурността" - канал за урегулиране на спорни моменти или, както описва това източника на Libération, "червен телефон" за пряк диалог.

И накрая, още един важен аспект от борбата срещу кибер атаките, с които се е заел Париж – проследяването на организатора. И главната цел тук не е стремежа да се засрами някой пред международната общественост, както прави САЩ, а желанието да се даде да се разбере, че Франция може да отговори и по този начин да възпре потенциалните агресори.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker