Среща на четири очи между ГЕРБ и ДПС

Pan.bg 16 ное 2018 | 14:50 views (473) commentaries(0)
img
pik.bg


ГЕРБ и ДПС се срещат на четири очи в парламента. При Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев в стаята на ДПС влязоха Цветан Цветанов и Данаил Кирилов.

Взаимно съгласувахме една тема по закона за вероизповеданията. В тази връзка направихме една среща с премиера и с представители на Светия синод и това, което поехме като ангажимент, беше, че ще можем след като има разбиране и съгласие, да ги коментираме в пленарна зала. Светият синод е съгласен с тези предложения, които ще бъдат направени между първо и второ четене. Договорихме се да вземем писмено съгласие, посочи Цветанов след срещата.

Знаете, че там имаше спорни моменти относно анонимните дарители, начини на финансиране и т.н., допълни той.

Направихме многочасови работни срещи и общо взето към този момент към вчера 20 ч. имаме изработен вариант, в който сме приели всички предложения, след това ще помолим председателите на ПГ да ги подпишат. Правят се всички възможни отстъпки и по отношение на даренията, на финансирането, на анонимността на дарителите, правят се отстъпки и към чуждите вероизповедания. Работим в едни добър тон, посочи Йордан Цонев от ДПС.

Темата, която беше изсключително важна беше за духовните лица за чужденците, тази тема е приключена,

Председателят на НС в най-кратки срокове ще придвижи законопроекта да бъде гласуван на второ четене и на това разчитаме и ние. Текстовете, които се подготвят, са съобръзани с исканията на вероизповеданията и очакваме колегите да си свършат работата днес, за да можем днес да ги внесем в срок, посочи Мустафа Карадайъ.

Ние правим законодателство, което да отговаря на всички вероизповедания. Това, което сме поели като ангажимент и няма да направим отстъпки докато не получим съгласие от Светия синод няма да положим подписите си, защото за нас е важно всичко да е в синхрон. Ние сме съвносители ГЕРБ, БСП и ДПС. Това, което ние настояваме, е да защитим законопроекта с промените между първо и второ четене. Нямаме проблеми с коалиционните партньори, тъй като и те са съвносители, допълни Цветан Цветанов.

Не съм чул коментарите, мога само да се извиня за неудобствата, които се създават. Така е в политиката, понякога трябва да се извиняваш и за чужди грешки, но няма как, посочи той на въпрос за поредните реплики към майките и децата


с увреждания от страна на депутат от патриотите.

Казах, че никакви извинения не вършат работа. Патриотите са воденичен камък не само на шията на ГЕРБ, но и на цялата държава, все още сме на тази позиция, че отговорност за структурата исъстава на един кабинет, носи премиерът в който и да е кабинет. Нашата позиция, да ви припомня, е, или отстраняване на коалиционния партньор, или оставка на цялото правителство, или позорът е за цялото общество. Най-големият враг на патиоритза е национализмът, посочи Карадайъ.

Законопроектът на второ четене за хората с увреждания бе приет на второ четене в комисията. Министерствата работят, за да може на второ четене да бъде приет следващата седмица или в следващите 10-те дни, допълни Цветан Цветанов. 150 милиона се дават за хората с увреждания и за майките, отсече Цветанов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker