„Венхуей Бао“ (Китай): Островите или договор? Путин се присмя над Абе без да се стеснява

Pan.bg 18 ное 2018 | 20:35 views (1575) commentaries(5)
img
pogled.info


Вчера Шиндзо Абе проведе преговори с Путин в Сингапур. Преди това страните не правиха отстъпки, с какъв резултат приключи ноемврийската им среща? Казват, че Абе ще трябва да направи компромис и да се съгласи с Путин с това да се обсъди мирен договор без да се поставят никакви условия. Дори ако Абе не се съгласи, той няма шанс да се противопостави на силата на руския президент, според шанхайското издание „Венхуей Бао“

На 14 ноември следобед премиерът на Япония Шинзо Абе проведе преговори с руския президент Владимир Путин в Сингапур. На 23-те преговори между страните Путин за пръв път представи официално предложение за сключване на мирен договор без предварителни условия. Предполага се, че Абе ще поиска да ускори процеса на договаряне по сключването на споразумението за Южните Курилски острови. Но ще успеят ли страните да постигнат съгласие? Абе винаги е подкрепяла активно руско-японските икономически мероприятия, провеждани в Южните Курилски острови.

Министър-председателят на Япония смята, че Путин е проблем. Абе закъсня за предишната им среща в ООН, усмихна се, приближи към Путин, ръкостиска се с него и двамата направиха обща снимка. Щом седнаха, за да започнат преговорите, Путин се намръщи и започна да изтрива нещо от панталоните си. Виждайки това, Абе също изтърка няколко прашинки и след това се отдръпна неловко.

През 2017 г. Шиндзо Абе пристигна в Русия, за да се срещне с Путин, който изведе кучето порода Акита Ину на име Юме („Мечта“), подарено му от министър-председателя по време на последното му посещение, за да поздрави Абе. Кучето очевидно не беше ентусиазирано и японският министър-председател отново беше в неудобно положение, дори японското куче отказваше да го признае.

През септември, Путин и Абе отново се срещнаха в по време на Източния икономически форум във Владивосток. Гледайки състезанията по джудо зад рамото на Путин, Абе си спомни, че първо е по-добре да се заеме с въпроса за принадлежността на Южните Курилски острови.. Отговорът на Путин отново постави министър-председателя в неудобна позиция. Президентът каза: „Разбира се, по време на преговорите бяха засегнати проблемите около мирния договор. Както знаете, този въпрос се обсъжда в продължение на много десетилетия и би било наивно да се смята, че може да бъде решен за една нощ“.

На Абе не му остава
нищо, Южните Курилски острови са в ръцете на Русия в продължение на 70 години. Всеки път, когато премиерът посети Русия, той говори, че първо островите трябва да се върнат на Япония и след това да се подпише мирен договор. Обърнете внимание на последователността на действията!

Поради недостига на пари в страната, Русия със сигурност се стреми да подпише мирен договор, тъй като без такъв Япония не може да направи мащабни инвестиции.

През октомври обаче Путин изведнъж променя гледната си точка по този въпрос, заявявайки на публично събитие: „Преговаряме по този въпрос в продължение на 70 години. Премиерът Абе ни моли да променим гледната точка. Добре. Да сключим мирен договор без предварителни условия до края на годината“. Отначало това много зарадва Шиндзо Абе, но след известно размисъл той отказа подобно предложение. Той осъзна, че Путин отново заема старите позиции, но този път крие истинските си намерения зад красивите думи. От гледна точка на Япония, ако споразумението бъде подписано преди прехвърлянето на островите, въпросът за завръщането на им никога няма да дойде и Япония ще се разделя завинаги с козовете си. Не, Абе няма никакво намерение да попада в такъв капан.

Путин отговори на отказа на японската страна, както следва: „Може и така“, заяви президентът, съгласявайки се да продължи преговорите по този териториален спор. Путин изрази недоволството си от този развой на събитията: „Ние тъпчем по един и същи начин на едно място 70 години и не се вижда нищо – нито начало, нито край“

По време на преговорите през септември страните одобриха пътна карта за пет съвместни проекта на Курилските острови, включително производството на морски продукти. През октомври японска изследователска група проведе проучвания, но от законодателна гледна точка конфликтът между Русия и Япония не беше уреден.

В Сингапур страните стигнаха до решение за ускоряване на процеса на договаряне на мирен договор въз основа на съветската декларация от 1956 г. Според японските медийни съобщения Абе се надява да постигне споразумение за островите до септември 2021 г., докато той все още стои начело на Либералдемократическата партия на Япония. В момента има голямо раздалечаване в позициите на Путин и Абе по отношение на Южните Курилски острови, което означава, че скоро няма да бъде взето решение за тяхната териториална принадлежност.

На 23-тите поред преговори Абе, както и преди повдигна въпроса за островите и подписването на мирен договор, но тези въпроси, както винаги, висяха във въздуха и не бяха решени.

Понастоящем страните решиха да се срещнат на 30 ноември в Аржентина, където ще се проведе Форумът на Г-20 и да разрешат всички съществуващи въпроси.

Преди това страните не правеха никакви отстъпки в продължение на три месеца, така че с какъв резултат приключи ноемврийската им среща? Казват, че Абе ще трябва да направи компромис и да се съгласи с Путин, за да обсъди мирен договор без да поставя условия.

Дори ако Абе не се съгласи, той няма шанс да се противопостави на силата на Путин. Дали съвременните японски политици виждат руския президент като „съвременен върховен владика“ или го гледат като проблем? Ако страните не се разберат, завръщането на Южните Курилски острови ще остане за непостижима мечта за Япония.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Borei 19 ное 2018, 06:10
   
  9
   
  1

  "На Абе не му остава нищо, Южните Курилски острови са в ръцете на Русия в продължение на 70 години. Всеки път, когато премиерът посети Русия, той говори, че първо островите трябва да се върнат на Япония и след това да се подпише мирен договор. Обърнете внимание на последователността на действията! "

  Брей, тез японци, нахални бе!

  Защо загубиха ВСВ, пък сега си искали островите?
  Защо не изгонят и САЩ от страната си, които напълно са ги окупирали с военни бази? И това е последствие също от тяхната загуба на войната!

  Русия един път направи голяма грешка с отдаването на ГДР! Вместо да има свобода за Германия, то САЩ глътнаха и това парче от Европа и там си поставиха веднага военните бази, против Русия! И не спазиха изобщо и договора, да не разширяват Натото на Изток от Германия!

  И защо й е на Русия мирен договор? То обратното, Русия може да им каже пък на тях, вие тогава сте водили война против нас, нападали сте ни и сте ни разрушавали инфраструктурата, убивали сте населението ни. Дайте ни сега като обезщетение Йокохама, Токио и тогава подписваме мирен договор?

  Японците са нагли. Така не става! Нападаш другите. Губиш войната и очакваш да ти прощават победителите и да ти върнат загубените територии!! Е, няма!

 2. #2
  веселяк 19 ное 2018, 13:51
   
  4
   
  0

  До колкото прочтох превод на договорката между Сталин, Рузвелт и Чърчил на Ялтенската конференция(по-доло),едно от условията СССР да се включи във войната срещу Япония, е да се ВЪРНАТ Южен Сахлин и курилите, заграбени от самураите в Руско- Японската война.

 3. #3
  коко джамбо 19 ное 2018, 14:35
   
  0
   
  0

  Акита ину или само Акита е японска порода кучета. „Акита“ е породата, а „ину“ означава „куче“ на японски. Името на породата идва от префектура Акита, от където произхождат тези кучета.

 4. #4
  ЗАПОЗНАТ 19 ное 2018, 19:39
   
  1
   
  4

  Отговор на коментар: #1
  БОРЕЙЧЕ ДАЖЕ И НА БОЛЕН РУСОФИЛИСТИК КАТО ТЕБ Е ЯСНО,ЧЕ "ПОБЕДИТЕЛКАТА" РУСИЯ Е МНОГО НАЗАД В ТЕХНОЛОГИЧНО И ИКОНОМИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ ОТ ЯПОНИЯ МОЖЕ БИ С ЦЯЛ ВЕК !!!!!! В СЛЕДВАЩАТА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ МОЖЕ БИ ЩЕ БЪДАТ ИЗПРАТЕНИ ЯПОНСКИ ТЕРМИНАТОРИ !!!

 5. #5
  Borei 19 ное 2018, 20:33
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #4

  На война е важно оръжието да ти е добро, а не да имаш други техники!

  Русия може да е "назад" в други неща, но в оръжейната промишленост е доста напред!
  Да си чул за обема на продажбите на оръжия в света?

  На първо място са САЩ, понеже изнудват клиентите и ги принуждават да им плащат солени цени за нефелните разработки. На второ място е Русия, след това идват германците и т.н...
  Япония няма добри оръжия, понеже и е забранено да произвежда! Те са васали на ФАЩ, подобно на немците!

  И какви терминатори, какви 5 лева? Японците нямат нито една ядрена ракета. Русия от Владивосток с две три ракети и вече островите им ги няма....

  Много си "запознат", но не си наясно, че Япония е окупирана от ФАЩ и няма право да решава нищо сама, свързано с армия, оръжия и военни....

  Всичките тези "терминатори" са електроника и виж какво има Русия за електрониката им!  Така, че от някогашните самураи, нищо вече не е останало!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker