Ялтенската конференция за границите между Япония и СССР

Pan.bg 18 ное 2018 | 21:15 views (686) commentaries(0)
img
pogled.info


Ялтенската конференция на съюзните държави (4-11 февруари 1945 г.) е втората поред многонационална среща на лидерите на трите страни от антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ и Великобритания и по време на Втората световна война, посветена на установяването на следвоенния световен ред. Конференцията се провежда в Ливадийския (Бял) дворец в селището Ливадия на три км. от Ялта (Кримска АССР, РСФСР, СССР) и става последната конференция на лидерите на антихитлеристката коалиция на „голямата тройка“ в доядрената епоха.

По въпроса за преначертаването на границите Рузвелт, Чърчил и Сталин правейки се взаимни компромиси достигат до съгласие на практика по всички точки. В резултат конфигурацията на политическата карта на света претърпява съществени териториални изменения.

С отделен документ принципно се решава съдбата и на Далечния изток. В замяна на влизането във войната с Япония 2-3 месеца след края на войната в Европа СССР получава Курилските острови и Южен Сахалин, загубени по време на Руско-японската война от преди 40 години. Монголия получава статута на независима държава. На съветската страна са също така обещани под наем Порт Артър и Китайската-Източна Железница.

Ето го и споразумението за влизането на СССР във войната срещу Япония

Ръководителите на трите велики държави – СССР, САЩ и Великобритания се съгласяват два-три месеца след капитулацията на Германия и края на войната в Европа Съветският съюз ще влезе във война срещу Япония на страната на Съюзниците при следните условия:

Съхраняване на статуквото във Външна Монголия (Монголска народна република)

Запазване на принадлежащите на Русия права, нарушени след вероломното нападение на Япония през 1904 г., а именно:

Връщане на Съветския съюз на южната част на остров Сахалин и всички принадлежащи към нея острови.

Интернационализация на търговско пристанище Дайрен с осигуряване на преимуществените интереси на Съветския съюз в това пристанище и възстановяване на арендата над Порт Артър като на военноморска база на СССР

Съвместна експлоатация на Китайско-Източната железница и на Южно-Манджурската железница, даващи излаз на Дайрен, на начала смесено Съветско-Китайско общество с осигуряване на преимуществените интереси на СССР, при това като се има предвид, че Китай запазва пълния си суверенитет над Манджурия.

Предаване на Курилските острови на Съветския съюз.

Предполага се, че споразумението относно Външна Монголия и споменатите пристанища и железници ще се нуждае от съгласието на генералисимус Чан Кайшъ. По съвет на Маршал И.В.Сталин президентът ще предприеме


мерки, за да бъде получено такова съгласие.

Главите на правителствата на трите велики държави са съгласни, че тези претенции на Съветския съюз трябва да се удовлетворят безусловно след победата над Япония.

От своя страна СССР изразява готовност да сключи с Националното китайско правителство договор за дружба и съюз между СССР и Китай за оказването му на помощ със своите въоръжени сили с цел освобождаването на Китай от японско иго.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker