В Русия: Изборите в Молдова стават взривоопасни

Pan.bg 12 фев 2019 | 03:50 views (355) commentaries(0)
img
pik.bg


Изборите в Молдова стават взривоопасни, посочва руското издание “Независимая газета“ в обширен коментарен материал, цитиран от „Фокус”.Властите в Приднествровието протестират срещу намеренията на Кишинев да увеличи едностранно броя на военните си части в зоната за сигурност по Днестър (бивша военна зона). Съпредседателят на Съвместната контролна комисия (СКК) от Приднестровието Олег Беляков каза пред изданието, че такива решения трябва да се вземат от делегациите на три страни - Република Молдова, Приднестровието и Русия.

За тази цел съществува нормативна уредба, предвидена в устава на СКК: ако е необходимо, се въвеждат допълнителни сили под контрола на СКК и след това се извеждат по същия начин. Кишинев наруши съществуващите норми, но обеща да направи всичко както се очаква, а в Тираспол чакат писмено потвърждение на обещанието.

Делегацията на Приднестровието в СКК реагира на ситуацията, която при определени условия може да се превърне в провокация. Приднестровците изразиха сериозна загриженост относно предполагаемото въвеждане на допълнителни сили и средства на Република Молдова в зоната за сигурност, за да се гарантира защитата на обществения ред по време на изборите на 24 февруари.

В публикувано изявление се подчертава, че практиката на провеждане на такива събития показва, че досега не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред.

"Смятаме, че планираното въвеждане на допълнителни сили и средства на Република Молдова в зоната за сигурност ще се превърне в елемент на допълнително напрежение и усложняване на ситуацията в зоната на отговорност на съвместните мироопазващи сили", се казва в съобщението.Приднестровската делегация в СКК призова молдовските колеги да се въздържат от действия, които биха могли да дестабилизират положението в зоната за сигурност.

Съобщава се, че Приднестровието, от своя страна, не планира да увеличи броя на полицейските служители в зоната за сигурност и ще положи всички усилия, за да гарантира реда на териториите под негов контрол.

Малко преди описаните събития, молдовският президент Игор Додон изрази загриженост за предстоящите избори. В интервю за руските медии той отбеляза, че от техните резултати ще зависят различни сценарии.

„Не изключвам, че някой може да иска да дестабилизира ситуацията. Защо? За да се опита например да въвлече Руската федерация в някакъв фактор на дестабилизация, като вземем предвид Приднестровския регион. Съществуват такива рискове ”, заключи президентът на Молдова.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker