Лондон призова Германия да преосмисли забраната за износ на оръжие за Саудитска Арабия

Pan.bg 20 фев 2019 | 14:17 views (330) commentaries(1)
img
news.bg


Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт днес ще посети Берлин, след като призова Германия да изключи големи военни проекти от забраната за продажба на оръжие на Саудитска Арабия. Хънт смята, че забраната ще навреди на икономиката на Германия и на доверието към европейските държави.

Изненадващият призив на Великобритания е поместен в писмо до германския външен министър Хайко Маас.

Германия обяви през ноември, че повече няма да издава лицензи за износ на оръжие за Саудитска Арабия заради убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. Официално Берлин не е забранил вече одобрени споразумения, но призова индустрията да не доставя оръжията за момента.

Лондон яростно критикува убийството на Кашоги, но отказва да наложи забрана върху износ на оръжие за Саудитска Арабия. През уикенда комисия към горната камара на британския парламент обяви, че Великобритания е на грешната страна на хуманитарните закони с продажбата на оръжие на Саудитска Арабия, използвани във войната в Йемен.

"Шпигел" разкрива писмото на Хънт до Маас. В него британският министър изразява безпокойството си от решението на германското правителство, тъй като засяга британския и европейския отбранителен сектор, а също така ще има последствия върху способността на Европа да изпълни ангажиментите си към НАТО.

В писмото си Хънт, който ще посети Германия, за да обсъдят Брекзит, отбелязва още, че британските компании няма да могат да изпълнят няколко договора с Рияд, включително за изтребители Eurofighter Typhoon и Tornadо заради решението на Берлин.

Писмото на Хънт е приветствано от германския отбранителен сектор. Британският министър предупреждава, че решението на Берлин ще струва на германските фирми 2,3 милиарда евро приходи до 2026 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Георги Ковачев_ 20 фев 2019, 15:20
   
  2
   
  0

  призова Германия да изключи големи военни проекти от забраната за продажба на оръжие на Саудитска Арабия

  Интересно, какво ли намазва англичанина в замяна на зова си.

  Хънт смята, че забраната ще навреди на икономиката на Германия


  Те още Брекзита не са оправили, ама за икономиката на Германия се загрижил

  на доверието към европейските държави


  Чие доверие?

  Лондон яростно критикува убийството на Кашоги, но отказва да наложи забрана върху износ на оръжие за Саудитска Арабия.

  Така де, морала си е морал, бизнеса си е бизнес.

  британският министър изразява безпокойството си от решението на германското правителство, тъй като засяга британския и европейския отбранителен сектор

  Интересно защо отказа на германците да изнася оръжие за саудитите ще засяга британския отбранителен сектор? Нещо повече, защо на германица да му дреме за британския ВПК?

  ще има последствия върху способността на Европа да изпълни ангажиментите си към НАТО

  Някой схваща ли как отказа да се изнася оръжие за Саудитска Арабия оказва влияние върху способността на Европа да изпълни ангажиментите си към НАТО? Че на мен нещо връзката ми се губи.

  британските компании няма да могат да изпълнят няколко договора с Рияд, включително за изтребители Eurofighter Typhoon и Tornadо заради решението на Берлин

  Това, мисля, си е проблем на британските компании.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker