Алиансът: Разширяването на НАТО не е провокация, допринесе за демокрацията и свободата

Pan.bg 18 мар 2019 | 19:53 views (361) commentaries(2)
img
fakti.bg


Разширяването на ЕС и НАТО допринесе за разпространяването на демокрацията и свободата, посочи Йенс Столтенберг

Разширяването на НАТО не е провокация, а последица от независимите решения на самостоятелни държави. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в лекция, посветена на 70-годишнината на военнополитическия съюз.

Всяка страна трябва да има възможност сама да определя бъдещето си, без външен натиск и влияние, добави той. Разширяването на ЕС и НАТО допринесе за разпространяването на демокрацията и свободата, посочи Столтенберг.

Не трябва да възприемаме мира за даденост, отбеляза той. Генералният секретар допълни, че в последните пет години се наблюдава трайно прекратяване на ограниченията в отбранителните разходи на държавите от пакта и постепенно увеличаване. По неговите думи през 2014 г., когато в Уелс бе решено до 2024 г. страните от алианса да отделят по два процента от БВП за отбрана, само три държави са отговаряли на това условие, а днес вече са седем.

САЩ увеличават военното си присъствие в Европа. Заздравяваме трансатлантическата връзка и действията говорят повече от думите, заяви Столтенберг.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Borei 18 мар 2019, 23:17
   
  5
   
  0

  Да бе, точно така е?
  Точно това разширяване пък накара Русия да разработи и произведе новите си стратегически хиперзвукови оръжия!

  Натото не спази договора за анексирането на ГДР.
  Трябва да се радвате, ако Русия сега не дойде да си поиска пак ГДР-то, понеже сделката юридически е недействителна!

  Щом едната страна по сделката не си е изпълнила задълженията, то другата има съвсем законното право да възвърне първоначалното състояние, както си е било!
  И тогава Русия ще има няколко военни ракетни бази (може и със стратегически оръжия) в Централна Европа, а всичките нови "Натовци", както Полша например, ще се наакат веднага от страх :)!!!

 2. #2
  Geocom 19 мар 2019, 15:06
   
  2
   
  0

  Разширяването на НАТО не е провокация, а последица от независимите решения на самостоятелни държави.

  Щом е така защо няма една африканска държава в НАТО (например Мароко) и много "независимо" решение беше присъединаването на България че никой не пита българите. Страшно "независимо" беше и приемането на Македония че не зачетохте референдума от бързане. Страшно "независимо" е и положението в съседна Сърбия където се провеждат платени протести. Страшно "независимо" е че обвързвате влизането в ЕС с влизането в НАТО при положение че има членки на ЕС които не са на НАТО и членове на НАТО които пък не са на ЕС.

  НАТО е единствено инструмент на САЩ с който държи в подчинение членовете му и ги кара да се противопоставят на Русия.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker