Идея: роми полицаи, за да успокояват по-лесно гетата (Обзор)

Pan.bg 27 мар 2019 | 00:33 views (329) commentaries(3)
img 24chasa.bgБлизо 1 млрд. лв. дали държавата и ЕС за интеграция в последните 10 г.

Повече хора от ромския етнос да бъдат наемани на работа в органите на МВР и военните, за да респектират гетата. Такава идея лансира във вторник математикът Михаил Константинов на кръгла маса за стратегията за интеграция на ромите, изготвена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Основно стратегията предлага помощите да се спират, ако отказват да работят и не пращат децата си на училище. Това ще стават и ако злоупотребяват с детските надбавки. Тези от тях, които са навършили 18 г., но нямат основно образование, да бъдат задължавани да го завършат и да изпълняват

образователно-

трудова

повинност

Включват се и мерки срещу безразборната раждаемост и изоставянето на децата в домове, както и срещу незаконните постройки.

“Когато трябва да се овладее бунт в техните гета, тези хора са в особена помощ, защото местните им имат доверие. Така е в САЩ и Великобритания”, мотивира се Константинов.

За да си полицай, трябва средно образование, но аз знам, че поне 15-20% от тях имат такова. През 1999 г. реализирахме подобен пример в Петрич. Полицаят беше от ромски произход и в гетото се разбираха, защото го знаеха като “тяхно момче”, одобри Каракачанов.

Близо 1 млрд. лева са похарчени по програми за интеграция на ромите за периода 2007-2018 г., без да има реални резултати, обяви още вицепремиерът. Около 197 млн. лв. от тях дошли от държавния бюджет, а над 618 млн. лв. от оперативни и други програми. Това обаче не била пълната информация, защото няма единна статистика.

“Имаше реакции, че концепцията била противозаконна. Било фашизъм. Никой обаче не успя да открие текст, който да е противозаконен”, подчерта Каракачанов.

Закъснели сме с около 2-3 десетилетия с мерките.

Докато ние говорим, тези хора продължават да правят деца на деца и това е по-страшното.

Мерките трябва

да са още

по-радикални”,

настоя шефът на съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Концепцията не е радикална, съгласи се и колегата му Андрей Слабаков. И даде пример - образованието у нас е задължително, но няма глоби за тези, които не пращат децата си на училище. Престъпно е да съсипеш бъдещето на детето си, като не го образоваш, отсече Слабаков.

До седмица Каракачанов внася стратегията за обсъждане в МС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  чукча 27 мар 2019, 07:28
   
  2
   
  0

  По-добри идеи трябва...

 2. #2
  шофиьор на самальот 27 мар 2019, 08:57
   
  2
   
  0

  Ето от къде ще набират полицаи и войници. Значи. Двете ще помургавеят. Мургави ВВС и ВМС. Как ви звучи?

 3. #3
  Анонимен 27 мар 2019, 14:11
   
  2
   
  0

  А как ще намерят грамотни цигани, поне да умеят да четат на български.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker