Андрей Ковачев критикува Скопие за липсата на напредък

Pan.bg 11 апр 2019 | 21:06 views (445) commentaries(0)
img
news.bg


Критика към Скопие за липсата на напредък в преговорите по спорните моменти в общата ни история отправи евродепутатът Андрей Ковачев. Тези преговори са ключов елемент на Договора за добросъседство, информира БНР.

Според Ковачев, след като София е дала кредит на доверие на правителството на Зоран Заев и подкрепа за Скопие за НАТО и ЕС, предстоящите президентски избори в страната не може да са оправдание да бъдат бавени решения по спорни исторически моменти.

След двудневното заседание на българо-македонската експертна комисия в резиденция "Бояна" председателят от българска страна проф. Ангел Димитров също потвърди, че липсва напредък в преговорите по спорните моменти от съвместната история.

"Спокойно мога да кажа, че това не се случва за първи път, не постигнахме съгласие около личността на Гоце Делчев. Предложеният от нас проект на текст, който да бъде изпратен до двете правителства, не беше приет от нашите колеги.

Оказа се, че дори античността създава някои проблеми при достигането на бързи решения за това как да бъдат променени онези моменти в интерпретацията на това време в учебниците, които не задоволяват едната или другата страна", каза проф. Димитров.

Пристигането на апостол Павел на Балканите и обръщението му към първите християнски общини във Филипи и Солун също е предизвикал спор заради неточния начин на интерпретиране в македонските учебници.

София е изказала възражения и за липсата на прецизност при употребата на исторически географски карти в македонските учебници, допълни проф. Димитров.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker