Панди сближават Русия и Китай! Путин и Дзинпин присъстваха на церемония в Московския зоопарк

Pan.bg 06 юни 2019 | 11:24 views (283) commentaries(0)
img
fakti.bg


Президентите Владимир Путин и Си Дзинпин присъстваха на церемонията по предаване на две мечки на Московския зоопарк

Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Дзинпин посетиха Московския зоопарк, за да присъстват на церемонията по предаване на две панди - женската Диндин, която на 30 юли навършва две години, и тригодишният мъжкар Жуи, предаде ТАСС.

Първите посетители, които видяха пандите, бяха деца - лауреати на олимпиади по китайски език, стипендианти на кмета на Москва и деца на работещи в Русия китайски дипломати. Те приветстваха двамата президенти на руски и китайски.

"Искам да благодаря на г-н Си Дзинпин и на всички китайски колеги за предаването на двете панди на Московския зоопарк. Знаем, че в Китай почти няма такава практика и че това е знак на особено уважение и доверие към Русия и нашите специалисти", заяви Путин.

Ръководството на Московския зоопарк през 2016 г. се е обърнало към китайското посолство с молба да се разгледа възможността за предаване на панди за временен престой в рамките на международна програма за съхранение, опазване и изследване на пандите, които са включени в категория "уязвими" в Международната Червена книга на застрашените животински видове.

Подготовката за изпращането на пандите в Москва е протекла рекордно бързо, само за три години, докато например във Финландия процедурата е отнела 10 години, а в Холандия - 16. В рамките на програмата двете панди ще прекарат 15 години в Московския зоопарк. Юридически те са собственост на Китай, а в Русия са на временен престой. Потомството им също ще е собственост на китайската държава.

Панди сближават Русия и Китай
Русия е 18-ата страна в света с панди в свой зоопарк. Сред другите са САЩ, Япония, Холандия, Финландия, Германия, Австралия и Индонезия.

За пръв път панда е подарена на Московския зоопарк през 1957 г., а през последните 50 години в столичния зоопарк е имало пет панди, за последен път през 2001 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker