13 „нови” страни членки на ЕС се обявиха за ускоряване разширяването на Общността

Pan.bg 11 юни 2019 | 16:53 views (330) commentaries(0)
img
news.bg


Тринадесет "нови" страни членки на ЕС започнаха инициатива за ускоряване на процеса по разширяване на Общността, активизиране на приемането на държави от Западните Балкани, за да не допуснат нови национални и религиозни противоречия в региона.

Това съобщава брюкселският портал за новини EURACTIV.

10 източноевропейски държави (Естония, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, България, Хърватия и Словения) и Австрия, Италия и Малта са подготвили обръщение към Съвета на ЕС в опит да съживят доверието към процеса по разширяване на Европейския съюз.

Документът трябва да бъде представен на среща на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел в сряда.

Идеята е да се призове за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, каза дипломат от една от 13-те държави.

Това също е форма на натиск, има се предвид да се каже, че дилемата дали ние първо се нуждаем от задълбочаване на ЕС и по-късно разширяване е изкуствена и погрешна. Освен ако двата процеса не вървят ръка за ръка, ЕС скоро отново ще се изправи пред Западните Балкани, но за съжаление по болезнен начин за двете страни, поясни дипломатът.

Европейската комисия официално препоръча да започнат преговорите със Скопие и Тирана, но решението трябва да бъде потвърдено от всички страни членки в Съвета, където Франция и Холандия водят опозицията.

"Става все по-трудно да се разбере тази изкуствена дилема, защото ние говорим за започване на преговори, а не за реално разширяване. Западът очевидно не може да разбере това", смята дипломатът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker