Китай се обяви за нова архитектура за всеобща сигурност в Азия

Pan.bg 17 юни 2019 | 01:50 views (399) commentaries(1)
img mediapool.bg

Държавите от Азия трябва да търсят пътища за изграждане на нова архитектура за всеобща комплексна сигурност, каза днес китайският президент Си Цзинпин на провеждащата се в Душанбе (Таджикистан) Пета среща на върха на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА).

"Необходимо е да се търсят пътища за създаване на нова архитектура на регионалната сигурност, която да отчита особеностите на Азия”, каза Си Цзинпин, цитиран от ТАСС.

”Ние трябва заедно да реагираме на предизвикателствата и ръка за ръка да създаваме нова обстановка на сигурност и развитие в Азия. Изграждането на взаимно уважение и на атмосфера на взаимно доверие в Азия е наша обща цел".

"Важно е да продължаваме да претворяваме в живота концепцията за изграждане на всеобща, комплексна и устойчива сигурност, а също да бъдем решителни поддръжници на диалога, а не на конфронтацията, на партньорството, а не на формирането на блокове", добави китайският президент.

Той призова за задълбочаване на сътрудничеството в борбата с тероризма във всичките му форми и за обръщане на особено внимание на "ефективни превантивни мерки" срещу "вълната от екстремистки идеи".

Си Цзинпин посочи също, че е необходим отказ от принципите на "игри с нулева сума" и от протекционизма.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  дс 17 юни 2019, 14:56
   
  3
   
  0

  А след това на полуостров Европа няма да му остане друга възможност, освен да се присъедини към инициативата.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker