Политолог: Украинците уважават Сталин от чувства на противоречия

Pan.bg 13 юли 2019 | 08:10 views (419) commentaries(0)
img
https://pogled.info/svetoven/politolog-ukraintsite-uvazhavat-stalin-ot-chuvstva-na-protivorechiya.106568


/Поглед.инфо/ „Не е странно, че една трета от украинците оценяват Сталин като „мъдър ръководител”. Това може би е ответна реакция на държавната пропаганда”, заяви политологът Владимир Жарихин. Така той коментира резултатите от допитването, съгласно което този съветски вожд остава една от най-популярните фигури в Украйна, особено в източната ѝ част.

„Обикновено населението се дели на условни категории – едните са възприемчиви към пропагандата, другите – напротив, съхраняват своите възгледи и позиции. При това ги запазват, въпреки пропагандата, а понякога и в нейния пик”, заяви заместник-директорът на Института за страните от ОНД Владимир Жарихин. „Тук може да има протестни елементи”.

Според него, една трета от допитаните украинци наричат Сталин „мъдър ръководител”, не само защото смятат така от дъното на душата си, а по-скоро защото чуват около себе си твърде много официална пропаганда, която настойчиво твърди, че той е злодей и така нататък”. „А мнозина от чувство на противоречия изказват диаметрално противоположно мнение. Що се касае за тези малки 16%, които оценяват Сталин като „положителна фигура”, то това свидетелства , че хората разделят в своето съзнание „мъдростта” и „добротата” на две различни категории. Човек може да бъде злодей, но мъдър злодей. И хората виждат и разбират това”, констатира Жарихин.

Всеки трети (31%) жител на Украйна нарича Йосиф Сталин мъдър ръководител. Такива са резултатите от допитване, проведено от Киевския международен институт по социология (КМИС). Всеки четвърти смята Сталин за „велик вожд”, а всеки пети е съгласен, че на украинския народ му е нужен ръководител от този тип, който да може „да дойде и да наложи ред”.

Междувременно Сталин е оценяван като положителна фигура от едва 16% от респондентите, 25% са безразлични към него, 40% се отнасят към него с „неприязън, страх и ненавист”. 72% са съгласни, че той е бил „жесток, нечовечен тиранин”.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Взгляд.ру
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker