Депутатите са на път да създадат прецеденти във Въоръжените сили

Pan.bg 23 юли 2019 | 16:24 views (470) commentaries(0)
img otbrana.com,Спирдон Спирдонов

Изтече срокът за предложенията между двете четения на промяната на Закона за военното разузнаване . Искат президентът да назначава с указ цивилен служител на Министерството на отбраната.


Това, че парламентарното мнозинство бърза да промени Закона за военното разузнаване, има вече своите обяснения. Наближава лятната ваканция, директорът на служба „Военна информация“ бригаден генерал Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от длъжност и на негово място трябва да се назначи друг. Всичко това протича в една малко мъглива атмосфера, свързана с обвинения от прокуратурата за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация и официално изявление на Министерството на отбраната, че няма изтичане на държавна тайна. Група депутати от ВМРО и ГЕРБ оцениха обстановката и внесоха допълнение на закона, с което искат да се даде възможност за шеф на военното разузнааване да се назначава и цивилен сужител.

Имаше периоди, когато военното разузнаване се водеше от цивилен служител, но това бе променно. В понеделник изтече срокът за предложения между двете четения на промяната на закона. На този етап са известни две. Председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Димитър Лазаров предлага президентът да издава указ за назначаването на директора на службата по досегашния ред , т.е. след предложение на Министерския съвет,но, допълва той, предложението да бъде направено от министъра на отбраната. До тук няма нищо ново. И досега практиката е такава. Едва ли ще се намери правителство, което в тази процедура да игнорира министъра си на отбраната, когото законът му е пооверил непосредственото ръководство на стратегическото военно разузнаване. Очевидно, това предложение цели отбиване на естествените атаки, че с допълнението на закона се търси възможност за назначаване на политическо лице. И като гарант за недопускане на подобен акт се поставя министърът на отбраната, по което може да се спори и с оглед на близката история на службата.

По-големият прецедент, обаче, е друг. Депутатите са на път да регламентират процедура, при която цивилен директор на служба във Въоръжените сили ще се назначава с указ на президента. Интересно, как се обяснява това при положение, че над него има още две нива – министър на отбраната и министър-председател.
И това не предполагали директори и на други служби и дирекции в Министерството на отбраната и по принцип цивилни служители, да се назначават с президентски указ. Например главният инспектор или постоянният секретар?!

Изглежда, че от БСП са съгласни с допълнението на Милен Михов и депутати за директор на службата да се назначава и цивилен служител. Това поне личи от предложението за второ четене на Филип Боков и Таско Ерменков. Те на практика оформят в законов текст официалния аргумент на вносителите. Ако по време на мандата, предлагат двамата депутаати, директорът навърши пределна възраст за съответното военно звание, той довършва мандата, като цивлен служител и може да бъде преназначен на същата длъжност за срок от още 5 години. И това е пример за прецедент. Защо не го направят и за други длъжности във Въоръжените сили. Ако проблемът е в кадровия дефицит, нека да вдигнат пределната възраст за военно звание. Или ранга на службата, който сега е за бригаден генерал.

Така че, доста неизвестности има в предстоящите промени на Закона за военното разузнаване, които, най-вероятно, ще станат факт тези дни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker