Даниел Кадик: Сърбия спешно има нужда от промяна, тя не е готова за ЕС

Pan.bg 14 дек 2019 | 03:00 views (225) commentaries(0)
img
БГНЕС


На този етап не виждам драстична промяна в политическата обстановка в Сърбия. Могат да се случат някакви минимални промени вследствие на протестите в страната. Това, което виждаме от правителството в Сърбия и взаимоотношенията им с Русия и Китай не предразполагат към това да се случи някаква промяна. Това каза в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Европейския либерален форум Даниел Кадик.

По отношение на натиска, налаган им от САЩ чрез санкции, Кадик подчерта, че САЩ имат различен подход по отношение на външната си политика спрямо минали години и че независимо от репресиите не са в състояние да променят политическата обстановка в Сърбия.

„Тъй като САЩ не са единственият актьор в Сърбия промяната изглежда все по-малко вероятна. В края на деня сръбското правителство ще трябва да вземе решение дали натискът, оказван от САЩ и ЕС кореспондира с това, което биха спечелили от Русия и Китай“, коментира той.

Изпълнителният директор заяви, че иска да види една различна Сърбия, да се намерят решения на проблемите там, както и Западните Балкани да вървят по пътя на своята европейска интеграция.

„За съжаление Сърбия е една от държавите в региона, които не изпълняват критериите за членство в ЕС“, посочи Кадик.

Той коментира и управлението на президента на Сърбия Александър Вучич.

„Политическият дебат в Сърбия не се развива в положителна посока. Вина за влошения политически диалог има самият Вучич“, подчерта той и добави, че управлението му не е тоталитарно, а популистко с автократични тенденции.

По отношение на превъоръжаването на Сърбия с руско оръжие, Кадик каза, че Сърбия винаги е била горещата точка в региона.

„Особено в конкретната ситуация, когато трети страни започват да влияят много силно на региона. Тук идва големият въпрос каква е алтернативата за Сърбия – европейският път или руският път, към който тя клони в момента. Ние спешно се нуждаем от европейска перспектива за гражданите в Сърбия, защото в противен случай правителството им ще тръгне в другата посока“, изрази своите надежди и притеснения Кадик. /


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker