Скопие: Гротескни кръпки върху историята

Pan.bg 25 фев 2013 | 16:39 views (2562) commentaries(2)
img pressadaily.bg

Грандомания и комплекси тресат управляващите в Македония

„Това там е Филип Македонски, нали? А този паметник на кого е“, питаме двама работници. Те са част от армията труженици, която неуморно гради комплекса „Скопие 2014“. Десетина огромни кулокрана и още повече камиони и строителна техника придават на центъра на Скопие вид на обект от наднационално значение, където кипи ударен бригадирски труд.

Грък, албанец или...

„Това е синът му Александър като малък, в ръцете на майка му - царица Олимпия“, отговаря единият от работниците. „Олимпия не беше ли албанка?“, замисля се колегата му. „Не бе, как да е албанка, гъркиня е“, контрира първият. „Ти пък какво разбираш - албанка е“, упорства вторият. „Е, поне за бащата Филип Македонски, няма спор - грък е“, сключват примирие двамата и питат откъде сме. Като чуват, че сме българи, избухват в смях: „Ясно ли ви е как се определя национален идентитет, а?“
От думите им лъха ирония, която силно контрастира с приповдигнатостта и патоса, с които официални лица говорят за проекта и „героите“ му. „Скопие 2014“ е грандиозен, но и грандомански и граничещ с кича проект на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ за изграждане на комплекс от паметници на исторически личности, фонтани, скулптури, мостове и нови административни сгради в центъра на столицата на републиката.
Кой на какво ще се чуди

Чужденците ще ахнат, като съзрат гигантската статуя на Александър Велики. Ще се насладят на монумента на император Юстиниан I. По негово време - в средата на VI век - започва трансформацията на късноантичната Източна Римска империя в средновековна Византия. Наоколо са несъразмерно големите и помпозни сгради на външното министерство, на археологическия музей, на музея на македонската борба и държавност, на държавния архив. Строят се нови мостове с безчет паметници върху тях. Българите ще бъдат озадачени.
Поне три четвърти от паметниците са на личности, които всеки български ученик познава и които са личности от неговото героично минало. Това са славянските просветители Кирил и Методий, техните ученици Климент и Наум. Огромен е седналият върху царския трон Самуил (неизвестно защо наречен СамОил). Там са „бащите основатели“ на ВМРО и на македонската държавност - революционерите Даме Груев, Никола Карев, Гоце Делчев... Там са гемиджиите (българските младежи от Солунската българска мъжка гимназия, извършили през 1903 г.
т.нар. солунски атентати).

Скокове във времето

Над пространството доминира яхналият своя Буцефал Александър Велики. Към него се минава под триумфална арка, на която пише „Македония“. Не е ясно кой, кога и с какви военни подвизи е триумфирал в този край, но арка има. Не е ясно и по какви причини в така зрелищно поднесената история на „македонската държавност“ зеят дупки от големи исторически периоди. Тази история, която води началото си от Филип и Александър (IV век пр.н.е.), изведнъж прескача хиляда години, за да се появи Юстиниан I. После пак няма свидетели на „държавността“, за да се появи СамОил (Х век) и следва нова „черна дупка“ чак до края на ХIХ век. Тогава на „македонската“ сцена се появяват гемиджиите, Даме, Гоце...
Самите македонци са раздвоени. Мнозина спират край монументите, цъкат, снимат се, четат надписите с любопитство. Други ги отминават. Ако ги заговориш, не крият недоволството си, че в тези тежки времена държавни пари отиват в бетон, желязо, гипс. Стойността на проекта не е малка. Официално сумата е 80 млн. евро, колко още се харчат „в движение“ - никой не знае. Но никой не си задава ето този въпрос - как са допуснати и защо не са запушени с паметници тези пробойни в историята на цяла една държава? Може би защото няма от кого и как да се „вземат“? Така македонската история изглежда като мъглявина, върху която са лепнати взети оттук-оттам кръпки.

Мълчанието на албанците

Албанците минават покрай паметниците с безразличие. Това определено не са техните герои. Албанците - а те са 30 на сто от населението на Скопие и над една четвърт от населението на страната - очакват момента, когато техният език ще стане официален в Македония. Това е общо искане и на двете албански партии - Демократичната партия на албанците и Демократичния съюз за интеграция (те се редуват във властта в коалиция или с ВМРО-ДПМНЕ, или със социалдемократите) в хода на преговорите за ново име на страната. Македония ще стане официално двуезична, когато за името се постигне компромис, както настоява Гърция, за да я пусне в Евросъюза. Каква ще е съдбата на паметниците тогава - трудно е да се предположи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  187 25 фев 2013, 19:30
   
  0
   
  0

  доколкото помня, олимпия е от епир, което технически погледнато си е албания, та може и да са прави

 2. #2
  OP 25 фев 2013, 21:44
   
  0
   
  0

  Пък бащата "няма спор - грък е"... Така става като си измисляш история.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker